Συνάντηση στις Βρυξέλλες, θα έχει αύριο με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ αύριο αναμένεται και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Σκληρή κριτική από τον Κώστα Σημίτη.
Συνάντηση στις Βρυξέλλες, θα έχει αύριο με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο Χοακίv Αλμούνια ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.
Αύριο αναμένεται και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δείξει ότι η οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση, με το έλλειμμα σταθερά πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και τον ρυθμό ανάπτυξης μειωμένο κάτω από την κυβερνητική πρόβλεψη του 2,7%.
Επίσης, αύριο ο κ. Παπαθανασίου ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.
Σκληρή κριτική από τον Κώστα Σημίτη
Eν τω μεταξύ έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της οικονομίας και της αντιμετώπισης της κρίσης εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Την προσεχή εβδομάδα κυκλοφορεί η νέα έκδοση του βιβλίου του κ. Σημίτη με τίτλο «Κρίση», το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομική κρίση όπως αυτή έχει εξελιχθεί από τα μέσα Οκτωβρίου ως τις αρχές του 2009. Όπως γράφει η εφημερίδα «Το Βήμα», το κεφάλαιο αυτό θα αποτελέσει τον κορμό της ομιλίας του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Πατρών στις 29 Ιανουαρίου. Στην ομιλία αυτή ο κ. Σημίτης θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κρίση υστέρησης» της Ελλάδας δίπλα στην παγκόσμια κρίση, καθώς επίσης και για «πολιτική κρίση που οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Με αφορμή τη φράση του πρωθυπουργού: «Θα βγάλουμε τον τόπο από τη διεθνή κρίση», ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι οι διακηρύξεις του κ. Καραμανλή βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και είναι ενδεικτικές της αδιέξοδης «καραμανλικής αντίληψης». Το σωστό, όπως επισημαίνει, είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και για να γινει αυτό θα πρέπει «να συνδυάσουμε άμεσα μέτρα ανάκαμψης με μακροπρόθεσμες πολιτικές σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».