Στα κρατικά αποθεματικά καταφεύγει η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης για να μπορέσει να δώσει μία ισχυρή απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη οικονομική ύφεση που απειλεί την χώρα.
Στα κρατικά αποθεματικά καταφεύγει η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης για να μπορέσει να δώσει μία ισχυρή απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη οικονομική ύφεση που απειλεί την χώρα.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η βοήθεια στις επιχειρήσεις για την περιστολή του επιχειρηματικού κόστους και η διάσωση των θέσεων εργασίας και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της πόλης - κράτους, Γκοχ Τσοκ Τονγκ, θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα εθνικά αποθεματικά, τα οποία αντιμετωπίζονται ως «ιερές αγελάδες».
«Θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν επιθετικά μέτρα ανακούφισης σε αυτή την κατρακύλα», είπε ο Γκοχ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός το 1999 όταν έπληξε την χώρα η ασιατική οικονομική κρίση, προκαλώντας έλλειμμα 5 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) αλλά δεν ακούμπησε τα αποθεματικά του κράτους.
«Πρέπει να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα σε περιόδους κρίσης», δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα The Straits Times, ο Γκοχ ο οποίος προσέθεσε ότι το «κλειδί» για τον ίδιο είναι πως θα σωθούν οι θέσεις εργασίας.
«Ασφαλώς για να έχεις ανάπτυξη πρέπει να προκληθεί ζήτηση αλλά αυτή τη φορά η παγκόσμια ύφεση μας ξεπερνά, μπορούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Σιγκαπούρη αλλά δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα της οικονομικής μας ανάπτυξης», είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Η κυβέρνηση επεξεργάστηκε ένα σύστημα με συνταγματικές δικλείδες ασφαλείας για την χρήση των αποθεματικών έτσι ώστε να διαφυλαχθούν από κάθε ενδεχόμενη κακοδιαχείρισή τους από μία μελλοντική κυβέρνηση και τα αποθεματικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με την έγκριση του προέδρου της Σιγκαπούρης.
«Είναι μία δύσκολη απόφαση γιατί από τη στιγμή που το κάνεις, μπορεί να ανοίγεις τα αποθεματικά για μελλοντικά αιτήματα που μπορεί να μην δικαιολογούν την χρήση τους, άρα πρόκειται για ένα θέμα που ο πρωθυπουργός εξετάζει πολύ προσεκτικά», είπε ο Γκοχ, ο οποίος, ως ενδεικτικό γεγονός της πτώσης των εξαγωγών, επικαλέστηκε το ότι το 30% των γερανών του λιμανιού της Σιγκαπούρης, δεν δουλεύουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Straits Times, το 40% των 131 μικρών επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2008, έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, καταγράφοντας αύξηση 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2007.