Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 00:01

Αμφισβητούν τα μέτρα

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές σε Ευρώπη, Βραζιλία και Καναδά εν μέσω φημολογιών ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού τομέα δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την παγκόσμια ύφεση που συνεχώς βαθαίνει.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές σε Ευρώπη, Βραζιλία και Καναδά εν μέσω φημολογιών ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού τομέα δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την παγκόσμια ύφεση που συνεχώς βαθαίνει. Αντίθετα, στην Ασία οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο σε κλίμα αυξημένων προσδοκιών από τη νέα κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ. Η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στην Ευρώπη, η δραματική πτώση της μετοχής της Royal Bank of Scotland (RBS) συμπαρέσυρε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα από τη στιγμή που η βρετανική τράπεζα αποκάλυψε ότι αναμένει για το 2008 ζημίες 28 δισ. στερλινών (41,34 δισ. δολαρίων) - πρόκειται για τις μεγαλύτερες στην εταιρική ιστορία της Βρετανίας.

Η μετοχή της RBS βούλιαξε περίπου 70%, χάνοντας μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση τα δύο τρίτα της αξίας της. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 740 εκατ. μετοχές της βρετανικής τράπεζας άλλαξαν χέρια, εννέα φορές περισσότερες από το μέσο ημερήσιο όγκο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,6% στις 791,23 μονάδες.

Πρόκειται για το χειρότερο κλείσιμο από τις 21 Νοεμβρίου, αφού ενωρίτερα παρουσίασε προσωρινά απώλειες έως 3%. Αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη των χρηματοοικονομικών εταιρειών του δείκτη DJ Stoxx 600 θα αυξηθούν 42% φέτος, μετά την πτώση 59% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.