Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 12:16

Στα ύψη η τιμή του χρυσού

Σε νέα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 5,5 ετών έφθασε η τιμή του χρυσού, καθώς όλοι περιμένουν ότι ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ Χανς Μπλιξ, θα ανακοινώσει ότι η χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής, δεν αποκαλύπτει τα πάντα για το οπλοστάσιό της.

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ένα βήμα μπροστά σε μία πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, το τέταρτο σε μέγεθος από πλευράς παραγωγής πετρελαίου μέλος του ΟΠΕΚ. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε άμεσα τις προμήθειες, το κόστος της ενέργειας, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ο χρυσός, εξελίσσεται σε «Παράδεισο» σε παρόμοιες καταστάσεις οικονομικής ύφεσης και αστάθειας. Η τιμή του κινήθηκε επίσης ανοδικά μετά την ισχυροποίηση του ευρώ και του γιεν έναντι του δολαρίου.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση αυξήθηκε 13,05 δολ. ή 3,8% φθάνοντας στα 354,25 δολ. η ουγγιά στο Λονδίνο και στα υψηλότερα επίπεδα από τις τιμές κλεισίματος τον Μάρτιο του 1997. Στις 8:17' π.μ.. ώρα Λονδίνου ήταν κατά 6,55 δολ. η ουγγιά υψηλότερα.

Φέτος ο χρυσός έχει κερδίσει 1/4. Εάν διατηρήσει τα κέρδη του θα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1979 όταν η επανάσταση στο Ιράν είχε σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό των τιμών του αργού πετρελαίου και του χρυσού. Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 400 δολ. η ουγγιά όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέϊτ.

Στις ΗΠΑ ο χρυσός για παράδοση Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 13 δολ. ή 3,8% φθάνοντας στα 355,70 δολ. η ουγγιά στις ηλεκτρονικές μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης χρυσού της Ν. Αφρικής κινήθηκαν ανοδικά μετά την αύξηση της τιμής του χρυσού. Οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού στον κόμσμο AngloGold Ltd., κέρδιζε ποσοστό 4,8% και της Harmony Gold Mining Co. σε ποσοστό 7,1%.

Και το ασήμι ακολούθησε ανοδική πορεία κατά 9 σεντς ή ποσοστό 1,9% φθάνοντας στα 4,74 δολ. η ουγγιά και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Το μέταλλο, που χρησιμοποιείται για κοσμήματα, ηλεκτρονικά και αλλού, έχει κερδίσει συνολικά φέτος ποσοστό 2,1%.