Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 18:06

ΚΕΠΚΑ κατά τραπεζών

Aυξήσεις επιτοκίων δανείων παρά τις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων (Euribor και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) καταγγέλλει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου. Ζητεί από το υπουργείο να επιβάλει την ενσωμάτωση των μειώσεων των επιτοκίων και τη συμμόρφωση των τραπεζών στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Aυξήσεις επιτοκίων δανείων παρά τις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων (Euribor και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) καταγγέλλει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου.

Επικαλούμενο καταγγελίες καταναλωτών, το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει ότι "οι τράπεζες κάθε άλλο παρά ενσωματώνουν τις μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων στις δόσεις".

Όπως υποστηρίζει, κάποιες τράπεζες μειώνουν μεν το επιτόκιο των δανείων, αλλά αυξάνουν το ποσό, έναντι κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν μεγαλύτερη δόση. ¶λλες όχι μόνο δεν μειώνουν τα επιτόκια, αλλά τα αυξάνουν. "Αποτελεί τουλάχιστον αναλγησία, από πλευράς των τραπεζών, η εμμονή τους να μην ανταποκρίνονται, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και μάλιστα, εν μέσω οικονομικής κρίσης", υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΚΕΠΚΑ.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι το Κέντρο είχε εξαρχής εκφράσει τους προβληματισμούς του για την απόφαση της ενίσχυσης των τραπεζών, με 28 δισεκατομμύρια ευρώ. "Είχαμε ζητήσει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, στις τράπεζες. Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο αίτημά μας και σας ζητούμε να επιβάλετε, στις τράπεζες, να ενσωματώσουν τις μειώσεις επιτοκίων στις δόσεις τους", υπογραμμίζεται.

Το ΚΕΠΚΑ ζητά ακόμη από τον νέο υπουργό Οικονομίας να εποπτεύσει την εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων από τις τράπεζες. "Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των τραπεζών, θεωρούμε απαραίτητο να ασκήσετε, εναντίον τους, όλα τα νόμιμα μέτρα, που διαθέτετε», καταλήγει η επιστολή προς τον κ.Παπαθανασίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ