Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 11:31

ΕΤΕ: Στο 18% η αύξηση των χορηγήσεων το 2008

Πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 παρέχει η Εθνική Τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, ενόψει της αυριανής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για την ΑΜΚ. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας και των εταιρειών του Ομίλου της στο τέλος του 2008 αυξήθηκαν κατά 18%.

Πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 παρέχει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), σε ανακοίνωσή της, ενόψει της αυριανής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για την ΑΜΚ.

Όπως επισημαίνει η ΕΤΕ, οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας και των εταιρειών του Ομίλου της στο τέλος του 2008 διαμορφώθηκαν σε €66,4 δισ., αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2007.

Στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων το 2008 ήταν ιδιαίτερα δυναμικός (+19% σε σχέση με το 2007), με τον επιχειρηματικό τομέα να πρωταγωνιστεί (+29%) και τις χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής να αυξάνονται κατά +14% σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2008 το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά €2 δισ., ενώ η αύξηση των υπολοίπων επιχειρηματικών χορηγήσεων έφτασε το €1,2 δισ. Σημαντική αύξηση κατά €830 εκατ. σημειώθηκε και στα υπόλοιπα δανείων λιανικής στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.

«Με βάση τους παραπάνω ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων της τράπεζας, αναμένεται η περαιτέρω βελτίωση του μεριδίου αγοράς του Ομίλου στη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα», επισημαίνει η ΕΤΕ στην ανακοίνωσή της.

Τονίζει, παράλληλα, πως η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και της ρευστότητας των οικονομιών της περιοχής δεν έχει επηρεάσει την ποιότητα των χαρτοφυλακίων του Ομίλου. Αντίθετα, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παρουσιάζει οριακή βελτίωση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2008 αντιστοιχούν στο 3,3% του συνόλου των χορηγήσεων σε σύγκριση με 3,4% στο τέλος του προηγουμένου έτους.

«Η υψηλή ρευστότητα του Ομίλου η οποία προέρχεται από την πλέον σταθερή πηγή, τις καταθέσεις πελατών, συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Όμιλο ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου η προσφυγή στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου γίνεται περισσότερο δυσχερής», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του έτους η σχέση δανείων προς καταθέσεις παρέμεινε αμετάβλητη στο 95%, ενώ τη σταθερή βάση καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου διατηρήθηκαν στα επίπεδα των €30 δισ. Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου προσέγγισαν τα €68 δισ. , αυξημένες κατά 12% από την αρχή του έτους.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου εκτιμάται ότι στο τέλος του 2008 θα παραμείνει στα επίπεδα του τρίτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώνεται στα επίπεδα του 11%, ενώ ο Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (Tier-I) προσεγγίζει το 10,4%.

Αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 11-13% το 2009

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους πως η ΕΤΕ αναμένει αύξηση 11-13% των χορηγήσεων στην Ελλάδα το 2009 έναντι 19% το 2008.

«Το σύνολο των χορηγήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 11 με 13%», ανέφερε.