Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 19:28

Και νέα πτώση στην Ευρώπη - Ανοδος στη Wall Street

Πτώση για δέκατη φορά στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Iσχυρές πιέσεις στις πετρελαϊκές, ανέκαμψαν οι τράπεζες.

Πτώση για δέκατη φορά στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,9% και διαμορφώθηκε στις 767,23 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ύστερα από την υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» κοντά στα 42 δολάρια το βαρέλι.

Οι μετοχές των εταιρειών Total, BP, Royal Dutch Shell και ENI σημείωσαν πτώση από 2,2% έως 4,2%.

Στον αντίποδα, ανάκαμψη εμφάνισαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 απώλεσε 0,8%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,7%.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη, ο οποίος σημείωσε άνοδο κατά 0,5%.

Την ώρα που έκλειναν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη σημείωναν άνοδο πάνω από 1% ύστερα από ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά νέα.

Η ΙΒΜ ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2009, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, ενώ η διοίκηση έδωσε έμφαση στην ικανότητα της εταιρείας να αντέξει την παγκόσμια επιβράδυνση.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων τριμηνιαία κέρδη και προανήγγειλε ότι θα περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας.