Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 16:37

Πακέτο 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών

Το τελικό πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης. Τόνισε ότι με το πακέτο αυτό η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατό περιθώριο και υποσχέθηκε ανοικτό διάλογο. Εντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Το τελικό πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά από συνεργασία που είχε με τους συναδέλφους του της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, τα μέτρα αυτά αποτελούν προϊόν γόνιμου και ειλικρινούς διαλόγου με εκπροσώπους των αγροτών, μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά, μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ ως εξής:

- Στους βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκατ. ευρώ για ζημιές από φυσικές καταστροφές

- Στους καλλιεργητές σίτου και αραβόσιτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

- Στους ελαιοπαραγωγούς και σε περιοχές που παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της παραγωγής θα καταβληθούν άμεσα 50 εκατ. ευρώ για την αναπλήρωση της αποζημιώσεως ανά στρέμμα που θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων.

- Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνών, θα καταβληθούν αποζημιώσεις λόγω καταστροφών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

- Κάλυψη λοιπών κινδύνων από τον ΕΛΓΑ για αγροτικά προϊόντα και για την κτηνοτροφία 100 εκατ. ευρώ.

- Έκτακτη ενίσχυση : Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι σε σχέση με πέρσι θα πάρουν αυξημένες επιστροφές κατά περίπου 40%.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, έχει εγκριθεί χορήγηση ατόκου δανεισμού ύψους 150 εκατ. ευρώ προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις για αγορά δημητριακών καλλιεργητικής περιόδου 2008, προκειμένου να πληρώσουν άμεσα τους αγρότες-μέλη τους, ενώ την προηγούμενη περίοδο χορηγήθηκαν απευθείας άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας ύψους 300 εκ. ευρώ στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η συνολική στήριξη που παρέχεται στον αγροτικό κόσμο της χώρας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

«Tα περιθώρια εξαντλήθηκαν»

Η κυβέρνηση με το πακέτο μέτρων αυτό εξάντλησε κάθε δυνατό περιθώριο, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, ο οποίος ζήτησε από τους αγρότες καλή πίστη και υποσχέθηκε μία νέα πορεία ανοικτού διαλόγου.

Με τις ενισχύσεις αυτές, η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ανελαστικών υποχρεώσεών μας τήρησης των προβλεπομένων στην κοινοτική νομοθεσία και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού, σημείωσε ο υπουργός .

Όπως είπε, το σύνολο των μέτρων αυτών είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους υπουργούς και αποτελούν, αναμφισβήτητα, μια «γενναία στήριξη του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου της χώρας». Ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν με καλή πίστη και θα επιδείξουν εμπιστοσύνη πέραν της επίλυσης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών προβλημάτων τους και υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Ξεκινάω μαζί με όλους τους αγρότες μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου και συνεχούς συνεργασίας, για την επίλυση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων τους».

ΠΑΣΟΚ:Δεν λύνουν το πρόβλημα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός δεν λύνουν το πρόβλημα, υποστήριξε στην πρώτη του αντίδραση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας και εκτενέστερη τοποθέτηση.

«Απέναντι στην κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τα αγροτικά προβλήματα με την μέθοδο του "βλέποντας και κάνοντας", το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που απαντούν σε κομβικά ζητήματα της αγροτιάς και αφορούν τόσο τον μετασχηματισμό όσο και την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Σεβόμαστε υπερβολικά τους αγρότες για να τους κάνουμε υποδείξεις, ενώ δεν δίνουμε μαθήματα, αλλά ούτε και παίρνουμε μαθήματα,όπως αυτά που έδινε ο κ. Χατζηγάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Aσπιρίνες» τα μέτρα»

«Η κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδήγησε τους αγρότες στην εντατική, με τις σημερινές της αποφάσεις, τους χορηγεί ασπιρίνες», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/22/1620183.htm .

«Τα μέτρα που, κάτω από την πίεση των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, είναι πολύ μακριά από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση», πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Ούτε ψίχουλα

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε ψίχουλα να χαρακτηριστούν», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα «εμπαιγμό της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Όπως σημειώνεται, τα μέτρα δεν απαντούν στα κρίσιμα ζητήματα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, της καθιέρωσης κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα, της τιμαριθμοποίησης των επιδοτήσεων που βρίσκονται στα επίπεδα του 2001, της κατάργησης του ΦΠΑ.

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να δώσουν απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία κλιμακώνοντας την πάλη τους, μαζικοποιώντας τα μπλόκα των αγωνιστικών ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Επικοινωνιακό τρικ

«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση που μαστίζει την ελληνική γεωργία και δεν καλύπτει την ανάγκη επιβίωσης του αγροτικού κόσμου. Το πακέτο που ανακοινώθηκε αποτελεί επικοινωνιακό τρικ αφού σε αυτό υπολογίζει και τα ποσά των αποζημιώσεων και ενισχύσεων που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρναν οι αγρότες για τη φετινή χρονιά».

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και συντονιστής των θεμάτων Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ με αφορμή το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Το αγροτικό πρόβλημα δεν λύνεται με αριθμητικές αλχημείες που στοχεύουν στην πρόκληση σύγχυσης. Απαιτεί ουσιαστική και τεκμηριωμένη προσέγγιση. Ο ΣΥΝ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών», πρόσθεσε.