Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 19:27

Συνεχίζουν παρά τα μέτρα οι αγρότες

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες παρά τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη. Κλείνουν τους παραδρόμους και την παλαιά Εθνική Οδό. «Τα όσα έδωσε η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν καλύπτουν παρά μόνο το ένα τέταρτο των αιτημάτων μας», υποστηρίζουν.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες παρά τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη.

Αγρότες που μετέχουν στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, λίγο μετά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων τους στο Βόλο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι αγρότες της Λαμίας και του μπλόκου της Αλαμάνας.

Ετσι, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένουν τα μπλόκα στα Τέμπη, τη Νίκαια Λάρισας και τις Μικροθήβες Μαγνησίας, ενώ κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί στον Προμαχώνα Σερρών και στην Εξοχή Δράμας, καθώς και η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας.

Όπως έκαναν γνωστό μετά τη συνεδρίαση στο Βόλο οι εκπρόσωποι των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στα Τέμπη, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εξήγγειλε αργά το απόγευμα ο υπουργός, και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κλείνοντας και παραδρόμους, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτοί.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών θα συνεδριάσουν αργότερα το βράδυ προκειμένου να αποφασίσουν ποιούς παραδρόμους θα κλείσουν και ποιά ακριβώς θα είναι η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Σε αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας προχώρησαν σήμερα οι αγρότες της Λαμίας. Για περίπου 20 λεπτά οι αγρότες μετέφεραν στον κόμβο Μοσχοχωρίου, 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας, αγροτικά μηχανήματα και έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό, η οποία ήταν ο μοναδικός δρόμος κυκλοφορίας μεταξύ βορρά και νότου από τη στιγμή που η νέα εθνική οδός έχει κλείσει στο ύψος της Αλαμάνας.

«Εμείς σήμερα με τον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας Αθηνών στείλαμε ένα μήνυμα στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις», υπογράμμισε ο Βάιος Γκανής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των αγροτών στην Αλαμάνα, συμπληρώνοντας ότι «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι αυτονόητη».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «τα όσα έδωσε η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν καλύπτουν παρά μόνο το ένα τέταρτο των αιτημάτων μας».

Οι αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, σε συνάντηση που είχαν αμέσως μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Αργά το βράδυ θα ξέρουμε τις κινήσεις της επόμενης μέρας», ανέφερε ο Δημ. Δημογιάννης, επικεφαλής των αγροτών από τη Φθιώτιδα, χωρίς να αποκλείει το κλείσιμο και της παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας - Αθηνών αύριο.

«Από αύριο το πρωί έρχονται και νέα γεωργικά μηχανήματα από τα χωριά μας», σημείωσε ο κ. Δημογιάννης και όπως διευκρίνισε, αργά το βράδυ θα γίνει συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Αλαμάνας για να σχεδιαστούν οι κινήσεις τους για την αυριανή ημέρα.

Ανάλογες κινήσεις προγραμματίζουν και οι αγρότες που έχουν αποκλείσει την παλιά εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Οπως αποφασίστηκε, αύριο θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ούτε την ώρα. ούτε τη διάρκεια του αποκλεισμού.

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες των Χανίων. Αργά το απόγευμα αποφάσισαν να παραμείνουν και απόψε στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι.

Όπως ανακοινώθηκε, αύριο το πρωί θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού, παραμένοντας παράλληλα στο Πλατάνι.

Το απόγευμα στο σημείο του μπλόκου βρέθηκε και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσους βρισκόταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

Πηγή ΑΠΕ