Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009 17:59

Παραμένει το αδιέξοδο

Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων. «Το κεφάλαιο των 500 εκατ. € έκλεισε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενισχύονται τα μπλόκα, συγκροτήθηκε πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών.

Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων. «Το κεφάλαιο των 500 εκατ. € έκλεισε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες. Από εκεί και πέρα (αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις) τι να σας πω; Θα πάρουμε τανκς; Όχι βέβαια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης. Ενισχύονται τα μπλόκα, συγκροτήθηκε πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών.

«Το κεφάλαιο των 500 εκατ. € έκλεισε. Από εκεί και πέρα έχουμε τα ουσιαστικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλύσουμε και τα οποία μου ετέθησαν και σήμερα από την επιτροπή και πάνω σε αυτά θα αρχίσει ο πραγματικός διάλογος», σημείωσε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης και πρόσθεσε ότι τα χρήματα από την ΑΤΕ θα εκταμιευθούν άμεσα.

Ερωτηθείς αν η εκταμίευση προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν αποχωρήσουν οι αγρότες από τα μπλόκα, ο κ. Χατζηγάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζει, αλλά κάνει πολιτική. «Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες και επομένως θα προχωρήσουμε. Τώρα αν οι αγρότες θέλουν να κάτσουν εκεί και ενώ εμείς τους καλούμε να συζητήσουμε τα προβλήματά τους τα ουσιαστικά, αυτή είναι μία άλλη υπόθεση», παρατήρησε.

Ερωτηθείς τέλος, για τη στάση της κυβέρνησης σε περίπτωση συνέχισης των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο υπουργός αφού σημείωσε ότι στις δημοκρατικές πολιτείες η κάθε κοινωνική ομάδα έχει τις ευθύνες της, κάλεσε όλες τις επιτροπές αγώνα των αγροτών να επιλύσουν τα όποια προβλήματα με υπευθυνότητα μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Από εκεί και πέρα τι να σας πω; Θα πάρουμε τανκς; Όχι βέβαια», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε ότι ζήτησε τον υπουργό να αποσύρει ως ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, και παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες «να δυναμώσουν τα μπλόκα τους».

Εν τω μεταξύ, στη συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, προχώρησαν εκπρόσωποι αγροτών από 20 μπλόκα, με κοινό μνημόνιο που υπέγραψαν. Ήδη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στα πολιτικά κόμματα.

Στο πανελλαδικό όργανο μετέχουν εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών από τα μπλόκα του Προμαχώνα, της Κομοτηνής, των Φαρσάλων, των Τρικάλων, της Χαλκηδόνας, της Λοκρίδας, της Δράμας (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Εξοχής), του Έβρου (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Κήπων), της Καβάλας, των Αλμυρού- Μαγνησίας- Πηλίου και οι νέοι αγρότες της Καρδίτσας (βρίσκονται στις Μικροθήβες), των Σερρών, της Φθιώτιδας, του Δομοκού του Στρυμωνικού Σερρών, του Κιλκίς (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Ευζώνων), Χρυσούπολης Καβάλας και Κερδυλίων Σερρών. Απέχουν οι αγρότες, που βρίσκονται στα Τέμπη http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/23/1620643.htm και εκείνοι που έχουν κλείσει κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βαγγέλης Μπούτας.

"Τις προηγούμενες 48 ώρες ήρθαμε σε επαφή με όλες τις συντονιστικές επιτροπές από το Κάστρο της Βοιωτίας μέχρι και το Εβρο για να συγκροτήσουμε μια πανελλαδική συντονιστική επιτροπή, που θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες", δήλωσε ο Βασίλης Κιλάφας, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των επαφών των αγροτών και αποφεύγοντας τα σχόλια για τη μη συμμετοχή των συναδέλφων τους από τα Τέμπη. ¶φησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές απόψεις.

"Είναι μέσα στη Συντονιστική όλα τα σημεία, όπου υπήρχαν μπλόκα αγροτών. Συζητήσαμε μαζί τους και όλοι τους υπέγραψαν το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι στα χέρια του υπουργού", συμπλήρωσε ο κ. Κιλάφας προσθέτοντας πως "το συντονιστικό όργανο παραμένει ανοιχτό και μέσα σ' αυτό θα ενταχθούν τα επόμενα 24ωρα και αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας, με τους οποίους μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή".

Όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να συνεδριάσει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών για να καθορίσει τη στάση τους απέναντι μετά τις νέες εξελίξεις.

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες κοινοποιούν την ατζέντα των αιτημάτων και υπογραμμίζουν την κρισιμότητα των καταστάσεων, προειδοποιώντας ότι "εάν δεν δοθούν σήμερα ουσιαστικές λύσεις στους Έλληνες αγρότες, του χρόνου για πολλούς από εμάς η κατάσταση θα είναι μη ανατρέψιμη. Για δε τους υπόλοιπους θα χρειαστούν διπλάσιες δαπάνες από την πολιτεία για να μην καταρρεύσουν και αυτοί".

Παράλληλα, στην επιστολή τους δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τον κ. Χατζηγάκη για να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

"Η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για όλη τη χώρα είναι η απάντηση στα όσα ανακοινώθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι ενταγμένη στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μαζί με τους νέους αποκλεισμούς οδικών διαβάσεων", δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Φθιώτιδας, Δημήτρης Δημογιάννης, υπογραμμίζοτας ότι "τώρα πλέον, ο υπουργός έχει και επίσημα απέναντί του ένα όργανο των αγροτών για να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται".

Ενισχύονται τα μπλόκα - Ανοιγοκλείνει η παλαιά Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας

Την ίδια ώρα οι αγρότες ανοίγουν και κλείνουν και την παλιά εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στο ύψος του χωριού Μοσχοχώρι 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας, όπου παραμένει ισχυρός αριθμός γεωργικών μηχανημάτων. Εξάλλου το μπλόκο που βρίσκεται στην Αλαμάνα ενισχύθηκε σήμερα και με νέα αγροτικά μηχανήματα, όπως και το μπλόκο που βρίσκεται στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία.

Οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αφού όπως υπογραμμίζουν "δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιος θα πάρει τί από τις εξαγγελίες και ποιοι τελικά θα είναι οι δικαιούχοι". Θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών τους και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου μέχρις ότου δικαιωθούν.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν και οι αγρότες των Χανίων που παραμένουν στη θέση «Πλατάνι» συνεχίζοντας τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων -Ρεθύμνου. Επιπρόσθετα, αποφάσισαν να αποκλείσουν εκ νέου τη Δευτέρα, την είσοδο των δύο δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών στα Χανιά, ενώ την ίδια ημέρα θα μοιράσουν ποσότητες πορτοκαλιών σε πολίτες.

Το μεσημέρι οι αγρότες άνοιξαν για μισή ώρα την εθνική οδό στο σημείο του αποκλεισμού, προκειμένου να περάσουν τα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί από την Τρίτη καθώς δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την παρακαμπτήριο οδό από τη Μαλάξα.