Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 09:51

Βρετανία: Κάμψη 9,4% στις τιμές κατοικίας

Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τουλάχιστον από το 2001 κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, τον Ιανουάριο, καθώς η ύφεση επιδεινώθηκε ενώ οι τράπεζες περιόρισαν περαιτέρω το δανεισμό. Σύμφωνα με τη Hometrack, η μέση τιμής μιας κατοικίας στην Αγγλία και την Ουαλία υποχώρησε κατά 9,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τουλάχιστον από το 2001 κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, τον Ιανουάριο, καθώς η ύφεση επιδεινώθηκε ενώ οι τράπεζες περιόρισαν περαιτέρω το δανεισμό.

Σύμφωνα με τη Hometrack, η μέση τιμής μιας κατοικίας στην Αγγλία και την Ουαλία υποχώρησε κατά 9,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στις 158.300 στερλίνες.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές κατοικίας υποχώρησαν κατά 1%. Επικεφαλής της πτώσης το Λονδίνο, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιήσει «ολόκληρο το οπλοστάσιό» του ενάντια στην πιστωτική κρίση, η οποία έχει πλήξει τις αγορές στέγης και ενυπόθηκων δανείων.

Οι αναταραχές βύθισαν τη βρετανική οικονομία, το τέταρτο τρίμηνο, στη χειρότερη συρρίκνωση από το 1980, ωθώντας την σε ύφεση.