Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 14:26

Δ. Μηλιάκος: Ανάγκη ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών

Στην ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών με τη δημιουργία πρόσθετων αποθεματικών και προβλέψεων προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ζημιές από τις αυξημένες επισφάλειες, αναφέρθηκε ο διοικητής της ATEbank Δημήτρης Μηλιάκος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Στην ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών με τη δημιουργία πρόσθετων αποθεματικών και προβλέψεων προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν τις ζημιές από τις αυξημένες επισφάλειες, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ATEbank Δημήτρης Μηλιάκος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Αναφερόμενος στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης γενικότερα, όπου οι ελληνικές τράπεζες επεκτάθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μηλιάκος επισήμανε ότι η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στις χώρες αυτές μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να βλάψει και τα θεμελιώδη μεγέθη των μητρικών ομίλων.

«Γενικότερα, θα έλεγα ότι η κρίση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια συνολικότερη θεώρηση των ευρύτερων σχέσεων της χώρας μας και της ΕΕ με τα κράτη της Βαλκανικής», τόνισε ο κ. Μηλιάκος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠMΕ, ο διοικητής της ATEbank υπογράμμισε η τράπεζα έχει δεχτεί 3.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις μέχρι σήμερα και έχει εγκρίνει τα αιτήματά της σε ποσοστό 75%. Παράλληλα, έχει λάβει από το ΤΕΜΠMΕ την εγγύηση για 1.200 δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Όσον αφορά στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, εκτίμησε ότι το 2009 θα είναι έτος δύσκολο, με διάχυτη αβεβαιότητα και αστάθεια. Η αποκατάσταση της ομαλότητας στις διεθνείς αγορές και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν πρέπει να αναμένονται πριν τις αρχές του 2010, εκτίμησε ο κ. Μηλιάκος.