Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 14:41

Εκκληση ΣΕΒΕ για έξοδο από την κρίση

Επιδείνωση της ήδη επελθούσης κρίσης για τις επιχειρήσεις και την οικονομία προκαλούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών λόγω των προβλημάτων στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από και προς αυτή από τις χώρες του εξωτερικού, τονίζει ο ΣΕΒΕ σε ανακοίνωσή του.

Επιδείνωση της ήδη επελθούσης κρίσης για τις επιχειρήσεις και την οικονομία προκαλούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών λόγω των προβλημάτων στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από και προς αυτή από τις χώρες του εξωτερικού.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Επισημαίνει ακόμη, ότι, αν και κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, χαρακτηρίζει άκαιρη και άτοπη τη μορφή διεκδικήσεων που επιλέγουν για μια ακόμη φορά οι αγρότες, όταν μάλιστα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση της οποίας οι επιπτώσεις και στην χώρα μας είναι πλέον εμφανείς, ενώ τα χειρότερα έπονται.

«Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατό σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να μην επικρατούν οι ωριμότερες και ψυχραιμότερες σκέψεις για την αποφυγή αυτών των μορφών κινητοποιήσεων που έχουν αντίκτυπο στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό προστίθενται νέες ζημίες για τις επιχειρήσεις σε αυτές που έχουν ήδη δημιουργήσει η έλλειψη ρευστότητας, οι απεργίες στα λιμάνια, στη ΔΕΗ, των γεωτεχνικών και τελωνειακών υπαλλήλων και τα εξαγωγικά αντικίνητρα όπως οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ».

Τέλος, ο ΣΕΒΕ καλεί όλες τις πλευρές, σε θετικό κλίμα, να καταρτίσουν από κοινού ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και οι περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της χώρας μας συνολικά.