Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 20:36

Στα μπλόκα για την ώρα οι αγρότες

Στα μπλόκα παραμένει για την ώρα η πλειονότητα των αγροτών, παρά τη σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης έναντι των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, η αρμόδια συντονιστική επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ τον τερματισμό του αποκλεισμού στον Ισθμό, αν και άλλη ομάδα εξακολουθεί να κρατά κλειστή την Εθνική. Από τους πρώτους που έλαβαν σήμερα απόφαση για παραμονή στο μπλόκο τους ήταν οι αγρότες των Τεμπών, στους κόλπους των οποίων όμως σημειώθηκαν διαφωνίες.

Στα μπλόκα παραμένει για την ώρα η πλειονότητα των αγροτών, παρά τη σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης έναντι των κινητοποιήσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/27/1621986.htm .

Από τους πρώτους που έλαβαν σήμερα απόφαση για παραμονή στο μπλόκο τους ήταν οι αγρότες των Τεμπών, οι οποίοι πάντως την Τετάρτη μετά τις 11 το πρωί θα συνεδριάσουν εκ νέου για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Μάλιστα, το απόγευμα έγινε έντονη συζήτηση, όπου εκφράστηκαν ανοιχτά διαφωνίες για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στα μπλόκα τους παραμένουν και οι αγρότες σε Μικροθήβες και Νίκαια. Οι τελευταίοι δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν.

Στα διόδια Μαλγάρων επί της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης οι αγρότες, σε ένδειξη καλής θέλησης, πρόκειται να ανοίξουν κατά τη διάρκεια της νύχτας το δρόμο, ενώ από το πρωί προγραμματίζεται να επιστρέψουν στο μπλόκο.

Σε Φθιώτιδα και Βοιωτία οι αγρότες αποφάσισαν τη συνέχιση των αποκλεισμών. Στη Λαμία κλειστό κρατούν το δρόμο στην Αλαμάνα. Το ίδιο ισχύει και για το Κάστρο Βοιωτίας. Οι συνάδελφοί τους στη Λοκρίδα έχουν από νωρίς αποφασίσει τη συνέχιση του αποκλεισμού.

Στην Πελοπόννησο, κλειστή εξακολουθεί να είναι η Νέα Εθνική Οδός στα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου, όπου όμως εκδηλώθηκαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, οι παριστάμενοι αυτήν την ώρα στο μπλόκο δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν πλέον τη συντονιστική επιτροπή που μετέβη στην Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την πλευρά του εκπρόσωπος της επιτροπής υποστήριξε πως αυτοί που είχαν παραμείνει στο μπλόκο δεν είναι αγρότες. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη προανήγγειλε τον τερματισμό του αποκλεισμού, κάτι που όμως μέχρι και λίγο μετά τις 21:00 δεν είχε γίνει, καθώς η άλλη ομάδα δεν αποχωρεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/27/1622192.htm .

Πάντως, η Παλαιά Εθνική παραμένει ανοιχτή.

Στις Σέρρες οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και στα τρία μπλόκα του νομού. Στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα Σερρών, επιτρέπεται η διέλευση μόνο των φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο τελωνείο της Εξοχής.

Aνάλογη είναι η κατάσταση και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το μπλόκο στην Εθνική Οδό είναι ενεργό.

Το απόγευμα πάντως άνοιξε το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια» της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Θεωρούμε ότι ένα μέρος των αιτημάτων ικανοποιήθηκε, αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με άλλους τρόπους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος συντονιστικής επιτροπής, Γιάννης Βογιατζής.