Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2002 11:33

Γαλλία : Μείωση των καταναλωτικών δαπανών το Νοέμβριο

Σημαντική μείωση στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες το Νοέμβριο στη Γαλλία, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν η χαμηλότερη από την ύφεση του 1993.

Οι δαπάνες των καταναλωτών το Νοέμβριο ήταν μειωμένες κατά 1,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά τον οποίο σημειώθηκε αύξηση των δαπανών σε ποσοστό 1,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα υποχωρούσαν σε ποσοστό 0,1%. Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι δαπάνες για την αγορά ενδυμάτων, σε ποσοστό 9,6%.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι η χαμηλότερη από το 1993 φέτος καθώς οι βιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή, περιορίζουν τις επενδύσεις και απολύουν εργαζομένους.

Οι καταναλωτές των οποίων οι δαπάνες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της Γαλλίας ματαιώνουν κάποιες από τις αγορές τους, καθώς η ανεργία παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Οι δαπάνες για την αγορά αυτοκινήτων, που ήταν ίσες με το 7% του ΑΕΠ πέρυσι, μειώθηκαν 0,9% τον περασμένο μήνα έναντι του Οκτωβρίου, έδειξε σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας Insee, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης το τελευταίο τρίμηνο του 2002 ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 0,3%, καθιστώντας το δείκτη της φετινής οικονομικής ανάπτυξης το χαμηλότερο που σημειώθηκε σε εννέα χρόνια.

Οι ρυθμοί της ανάκαμψης δεν θα είναι σημαντικοί ώστε να αποτρέψουν τους εργοδότες στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους. Ο δείκτης ανεργίας της Γαλλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 9,3% στα μέσα του επόμενου έτους, έναντι 9% που ήταν τον Οκτώβριο. Ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν για εργασία αυξήθηκε κατά 80.000 φθάνοντας στα 2,5 εκατ. ανέργους.