Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 18:34

Αμετακίνητοι οι αγρότες σε Προμαχώνα, Εξοχή

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα Σερρών, αλλά και στο τελωνείο της Εξοχής στη Δράμα. Ενεργό το μπλόκο και στο Κάστρο Βοιωτίας και τη Νίκαια Λάρισας. Ανοικτά από το μεσημέρι τα Τέμπη. Σύννομες με τα κοινοτικά οι παροχές, διαβεβαιώνει ο Σωτ. Χατζηγάκης.

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα Σερρών, αλλά και στο τελωνείο της Εξοχής στη Δράμα. Και στα δύο σημεία ελήφθησαν αποφάσεις για συνέχιση των αποκλεισμών.

Ενεργά εξακολουθούν να είναι το μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας, τη Νίκαια Λάρισας, την Αλαμάνα, στη Λαμία, καθώς και την Κουλούρα Ημαθίας στην Εγνατία οδό.

Ανοικτά τα Τέμπη

Πάντως, περίπου από τις 14:00 η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην Εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, από δύο όμως λωρίδες κυκλοφορίας. Το μπλόκο των αγροτών εκεί «έσπασε» καθώς κατά τη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών επήλθε ρήξη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν περίπου 400 τρακτέρ της μειοψηφίας που ζητούσε τη διάλυση του μπλόκου. Τα υπόλοιπα τρακτέρ ωστόσο, παραμένουν στο σημείο, παρατεταγμένα κατά μήκος του δρόμου.

Αύριο το πρωί θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση των αγροτών που παρέμειναν στο μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, αφού προηγουμένως αναπληρωθούν τα μέλη που αποχώρησαν από τη συντονιστική επιτροπή. Εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του Mega πως στις σκέψεις των αγροτών, μεταξύ και άλλων ενδεχομένων, είναι ο εκ νέου αποκλεισμός της Εθνικής.

Επίσης, οι αγρότες του Νέστου αποφάσισαν να αποχωρήσουν αύριο στις 10.00 το πρωί από το μπλόκο στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Χρυσούπολης. Την ίδια ώρα αύριο, οι αγρότες θα αποχωρήσουν και από την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, η οποία σήμερα θα παραμείνει ανοιχτή.

Ανοίγει αύριο στις 12.00 το μεσημέρι και το μπλόκο του Ν. Κερδυλλίων, με τους αγρότες ωστόσο να προειδοποιούν ότι θα επανέλθουν στους δρόμους, αν δεν γίνουν άμεσα πράξη οι εξαγγελίες.

«Σύννομες με τα κοινοτικά οι παροχές στους αγρότες»

Από την πλευρά του, σε σημερινές του δηλώσεις και απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, υπογράμμισε πως οι ενισχύσεις στους αγρότες είναι απόλυτα σύννομες με την κοινοτική νομοθεσία.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Κοινότητα ό,τι έχει γίνει, είναι απολύτως σύννομο με τα κοινοτικά. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε μεταξύ μας τα μάτια μας μόνο και μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Επικοινώνησα με την αρμόδια Επιτροπο, δεν την βρήκα. Αναλυτική συζήτηση θα έχω την Τετάρτη μαζί της.

Η συζητηση αυτή πρέπει να κλείσει για λόγους εθνικούς».

«Απευθύνω έκκληση στους πάντες. Πολιτική μπορεί να κάνει όποιος θέλει, αλλά όχι στις πλάτες και σε βάρος των αγροτών. Μιλάμε για αποζημίωση και αποκατάσταση ζημιάς, μη λένε κάποιοι ότι είναι ενίσχυση, ούτε ότι δεν είναι σύννομο κοινοτικά αυτό που κάνουμε», επεσήμανε ο κ. Χατζηγάκης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για το συμβούλιο αγροτικής πολιτικής: «Για μένα αποτελεί στοίχημα ζωής και πολιτικής μου ότι όλα τα ζητήματα για τα οποία άγχονται οι αγρότες θα τα θέσω στο συμβούλιο αγροτικής πολιτικής. Θα το κάνω πράξη. Το συντομότερο δυνατόν – σε ένα μήνα- θα ζητήσω τις προτάσεις τους για τη σύσταση του συμβουλίου αυτού».

Κληθείς τέλος, να στείλει ένα μήνυμα σε όσους από τους αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, ο κ. Χατζηγάκης αρκέστηκε να πει πως «οι αγρότες διαισθάνονται τα προβλήματα της χώρας και αρχίζουν να αποχωρούν από τα μπλόκα τους».