Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 09:33

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο στήριξης της οικονομίας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 825 δισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και τη μείωση της φορολογίας. Το «πακέτο» μέτρων εγκρίθηκε από 244 βουλευτές, ενώ 188 το καταψήφισαν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 825 δισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της φορολογίας.

Ειδικότερα, το «πακέτο» μέτρων εγκρίθηκε από 244 βουλευτές, ενώ 188 το καταψήφισαν. Την επόμενη εβδομάδα θα πάει στη Γερουσία για την οριστική έγκρισή του.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αναδείξει το πρόγραμμα αυτό, ως ένα από τα βασικά εργαλεία της κυβέρνησής του για τη στήριξη της οικονομίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκρισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σχέδιο Ομπάμα, που αποκαλείται Πράξη για την Αμερικανική Ανάκαμψη και Επανεπένδυση, προβλέπει κατά τα δύο τρίτα αναπτυξιακά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά το ένα τρίτο φοροελαφρύνσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι που είναι επιφυλακτικοί για την κλίμακα και το μέγεθος του σχεδίου ανάκαμψης», παραδέχτηκε ο Ομπάμα μιλώντας σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως με την έγκριση του «πακέτου» στήριξης της οικονομίας θα επιτραπεί η εκταμίευση κονδυλίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα ενισχυθεί καθώς προωθείται προς τη Γερουσία.

«Το σχέδιο τώρα προωθείται προς τη Γερουσία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε πριν φθάσει στο γραφείο μου», δήλωσε ο Ομπάμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο