Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 10:57

Ζημίες – ρεκόρ αναμένει η Toshiba

Ετήσιες ζημίες – ρεκόρ αναμένει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ στην Ιαπωνία Toshiba, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση εντείνει τις πιέσεις στη βιομηχανία και στις τιμές των ημιαγωγών. Η εταιρεία προβλέπει πως θα εμφανίσει καθαρές ζημίες 280 δισ. γιεν.

Ετήσιες ζημίες – ρεκόρ αναμένει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τσιπ στην Ιαπωνία Toshiba, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση εντείνει τις πιέσεις στη βιομηχανία και στις τιμές των ημιαγωγών.

Η εταιρεία προβλέπει πως θα εμφανίσει καθαρές ζημίες 280 δισ. γιεν (3,1 δισ. δολάρια), στο οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου, έναντι κερδών 127,4 δισ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Toshiba προέβλεπε ετήσια κέρδη ύψους 70 δισ. γιεν.

Οι νέες αυτές προβλέψεις υπογραμμίζουν το μέγεθος της μείωσης στην παγκόσμια ζήτηση, η οποία οδήγησε προσφάτως τη Samsung Electronics να ανακοινώσει τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες της.

Η Toshiba, από την πλευρά της, προχωρά σε μείωση της παραγωγής και αναβάλει την κατασκευή νέων εργοστασίων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κάμψη των τιμών τσιπ, πέρυσι, κατά 62%.

Η εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει, το τρέχουν οικονομικό έτος, λειτουργικές ζημίες 280 δισ. γιεν, έναντι κερδών 238,1 δισ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης, προτίθεται να καταργήσει 4.500 θέσεις εργασίας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο φέτος.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για τις καθαρές ζημίες είναι χειρότερες από αυτές που εκτιμά η Merrill Lynch, ύψους 71 δισ. γιεν.