Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 12:53

Βρετανία: Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές των ακινήτων

Πτώση τιμών κατά 1,3% σημειώθηκε τον Ιανουάριο στην αγορά κατοικιών της Βρετανίας, καθώς η χώρα βουλιάζει ολοένα βαθύτερα στην ύφεση και η αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές εντείνεται.

Πτώση τιμών κατά 1,3% σημειώθηκε τον Ιανουάριο στην αγορά κατοικιών της Βρετανίας, καθώς η χώρα βουλιάζει ολοένα βαθύτερα στην ύφεση και η αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές εντείνεται.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του κλάδου, η μέση τιμή αγοράς κατοικίας στη Βρετανία έχει υποχωρήσει στις 150.501 λίρες, καταγράφοντας πτώση 16,6% (30.000 λίρες) σε σύγκριση με τον περασμένο Ιανουάριο.

Μολονότι σε μηναίο επίπεδο η πτώση τιμών ήταν πιο περιορισμένη τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Nationwide, Μάρτιν Γανμπάουερ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να θεωρηθεί ότι η ένδειξη αυτή προμηνύει την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.

Παρά τις θεαματικές μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, ο Γανμπάουερ εκτιμά ότι οι αγοραστές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί.

«Παρότι η πτώση στις τιμές των κατοικιών και η παράλληλη μείωση των επιτοκίων έχουν κάνει πολλούς ιδιοκτήτες να στρέψουν το βλέμμα τους στην αγορά κατοικίας, πολλοί εξ’ αυτών θα διστάσουν να δεσμεύσουν τελικώς τα χρήματά τους εν μέσω ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας, καθώς η ανασφάλεια για το μέλλον ενισχύεται», συμπληρώνει.

«Με τις τιμές των κατοικιών να συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα κέρδη, η επιφυλακτικότητα μεταξύ των αγοραστών αυξάνεται», καταλήγει ο Γανμπάουερ.

Η έλλειψη πιστώσεων και οι ανησυχίες για περεταίρω μείωση των τιμών ταυτόχρονα με την ανασφάλεια που δημιουργείται από την αύξηση της ανεργίας έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση της ζήτησης στην αγορά κατοικιών, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.

Πηγή: Guardian