Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2002 13:49

Συνεχίζεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις εξακολουθούν να επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, αν και τα αρχικά κέρδη στο τελευταίο ημίωρο έχουν ελαφρώς περιοριστεί.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε σχέση με τις χθεσινή συνεδρίαση αποδίδεται σε ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά νέα καθώς και σε ενδείξεις ότι απομακρύνονται, τουλάχιστον προς το παρόν, οι πιθανότητες άμεσης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ κατά της Βαγδάτης.

Όπως δήλωσε σήμερα βρετανός εμπειρογνώμονας στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, η έναρξη πολέμου εναντίον του Ιράκ φαίνεται απίθανη πριν από την παρέλευση δύο μηνών, χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για να αναπτύξουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον σερ Τίμοθι Γκάρντεν, απόστρατο αξιωματικό και μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (RIIA), «απομένουν πιθανότατα άλλοι δύο μήνες πριν φθάσουμε σε μία εν δυνάμει πολεμική κατάσταση. Μέσα στο διάστημα αυτό, το Ιράκ ενδέχεται να συνεργασθεί».

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.874 μονάδες αυξημένος κατά 0,85%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.070 μονάδες με κέρδη 0,55% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.978 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,57%.

Μεγάλη άνοδο (12,44%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή του σκανδιναβικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Scandia, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει στην Prudential Financial τον αμερικανικό βραχίονά του.

Αξιόλογα κέρδη (5,54%) καταγράφει και η μετοχή της ThyssenKrupp. Ο γερμανικός και χαλυβουργικός όμιλος ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει σημαντική αύξηση των εσόδων του στην τρέχουσα χρήση.

Ανοδο (1,50%) εξακολουθεί να σημειώνει επίσης η μετοχή της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas Salomon στον απόηχο της είδησης ότι τα κέρδη της ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας Nike στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο φθάνοντας τα 152 εκατ. δολ.