Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 13:26

Ρωσία: Δεν θα δοθούν ανοικτές επιταγές στους μεγιστάνες

Η ρωσική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει ανοικτές επιταγές στους τσάρους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Ιγκόρ Σουβάλοφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης συμπλήρωσε ότι το κράτος θα ζητήσει ανταλλάγματα για τη στήριξη που θα παρέχει στους μεγαλοεπιχειρηματίες προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση.

Πολλοί από τους Ρώσους μεγιστάνες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των υπέρογκων δανείων που είχαν λάβει την εποχή της «έκρηξης» που συνέπεσε με την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η αξία των εξασφαλίσεων που είχαν προσκομίσει έναντι αυτών έχει κάνει βουτιά.

Έως σήμερα, το ρωσικό κράτος έχει συνδράμει με μεγάλα χρηματικά ποσά αρκετούς επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και τον μεγιστάνα των μετάλλων και άλλοτε πλουσιότερο Ρώσο, Ολέγκ Ντεριπάσκα, με σκοπό την αναδιάρθρωση του εξωτερικού τους χρέους.

Ο Ιγκόρ Σουβάλοφ διεμήνυσε, ωστόσο, στους επιχειρηματίες ότι δεν θα πρέπει να στηρίζουν τις ελπίδες τους στο κράτος για να τους σώσει και ότι θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.

«Υπό αυτές τις συνθήκες έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι το κράτος θα τους σώσει πάσει θυσία, ότι θα τους βοηθήσει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και ότι θα εκπονήσει ειδικά προγράμματα για εξαγορά των προϊόντων τους. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι στα σχέδιά μας», επισήμανε στους δημοσιογράφους το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.