Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2009 17:44

Νταβός: Δέσμευση για επίτευξη συμφωνίας στο Γύρο της Ντόχα

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για να επιλύσουν τις εναπομείνασες διαφορές τους αυτή τη χρονιά, κατά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις στο Γύρο της Ντόχα, διατύπωσαν σήμερα από το Νταβός οι υπουργοί Εμπορίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για να επιλύσουν τις εναπομείνασες διαφορές τους αυτή τη χρονιά, κατά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις στο Γύρο της Ντόχα, διατύπωσαν σήμερα από το Νταβός οι υπουργοί Εμπορίου.

Σε ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε έπειτα από συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι περίπου 30 υπουργοί Εμπορίου δεσμεύονται να μην θέσουν νέα εμπόδια στο εμπόριο.

Η υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας, Ντόρις Λεθάρ – της οποίας η χώρα φιλοξένησε τις συνομιλίες – δήλωσε ότι οι υπουργοί Εμπορίου μπορεί να συναντηθούν στο Γύρο της Ντόχα πριν από τη διάσκεψη της G20, στις 2 Απριλίου, η οποία στοχεύει στο να θέσει ένα σαφές σχεδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μια εμπορική συμφωνία θα αποτελεί σημαντικό σκέλος αυτού του στόχου, υπογράμμισε η Λεθάρ. «Πρέπει να θέσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για το εμπόριο στις χώρες μας. Το άνοιγμα των αγορών είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση», ανέφερε.

Οι πολιτικοί ηγέτες που βρίσκονται στο Νταβός προειδοποίησαν κατά της προσφυγής σε έναν εμπορικό προστατευτισμό, την ώρα που οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την ύφεση, με το αιτιολογικό ότι ένα τέτοιο βήμα θα επιδείνωνε την διεθνή οικονομική κατάσταση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters