Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2002 19:23

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη μετά από μία σειρά ενθαρρυντικών εταιρικών νέων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν για μία ακόμη φορά οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 10 σεντς έχοντας διαμορφωθεί στα 28,32 δολάρια ανά βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού παραμένει πάνω από το επίπεδο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Οι υπάλληλοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας αποφάσισαν σήμερα να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις αψηφώντας χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που διέταξε την επανάληψη των εργασιών τους.

Η εικοσαήμερη αποχή τους έχει ήδη παραλύσει τη βιομηχανία πετρελαίου Βενεζουέλας, η οποία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, πάντως, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας φέρονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, εάν οι τιμές του προϊόντος διατηρηθούν πάνω από το φάσμα των 22-28 δολαρίων το βαρέλι για διάστημα 20 ημερών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/20/269233.htm .

Οι μετοχές των βρετανικών εταιρειών British Petroleum και Shell ενισχύθηκαν κατά 1,09% και 1,29% αντιστοίχως. Η μετοχή της γαλλικής TotalFinaElf σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,83%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.889,9 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας (3.889,9), ενισχυμένος κατά 1,26%. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 0,30%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,94% κλείνοντας στις 3.082,85 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε οριακά κατά 0,20%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε στις 2.437,41 μονάδες αυξημένος κατά 1,30%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,96% και έχει φθάσει τις 3.019,37 μονάδες.

Σημαντική άνοδο (3,20%) σημειώνει η μετοχή της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas Salomon στον απόηχο της είδησης ότι τα κέρδη της ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας Nike στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο φθάνοντας τα 152 εκατ. δολ. Σημειώνεται ότι τα κέρδη της αμερικανικής μετοχής στη Νέα Υόρκη ξεπερνούν το 6%.

Ανοδο άνω του 6% σημειώνει αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη και η μετοχή της ThyssenKrupp. Ο γερμανικός και χαλυβουργικός όμιλος ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει σημαντική αύξηση των εσόδων του στην τρέχουσα χρήση.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε επίσης ο τίτλος του σκανδιναβικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Scandia, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πωλήσει στην Prudential Financial τον αμερικανικό βραχίονά του. Η μετοχική τιμή της Scandia έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 22,01%.

Παρά τη σημερινή ανάκαμψη, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις επόμενες συνεδριάσεις επικαλούμενοι την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

«Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει σε ελκυστικά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναλυτής της Deutsche Bank. «Παρά το ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ θα είναι σύντομος, η παρατεταμένη άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας», πρόσθεσε.