Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2009 10:00

Σε χαμηλά δεκαετιών οι μετοχές των Hitachi, NEC

Στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων δύο δεκαετιών υποχώρησαν οι μετοχές των Hitachi και NEC στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εν μέσω ανησυχιών ότι βαθαίνει η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρονικά. Η μετοχή της Hitachi κατέγραψε πτώση – ρεκόρ της τάξεως του 17%, ενώ η μετοχή της NEC υποχώρησε 5,7%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων δύο δεκαετιών υποχώρησαν οι μετοχές των Hitachi και NEC στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εν μέσω ανησυχιών ότι βαθαίνει η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρονικά.

Η μετοχή της Hitachi κατέγραψε πτώση – ρεκόρ της τάξεως του 17% για να κλείσει στα 244 γιεν, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28,5 ετών.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της NEC, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας προσωπικών υπολογιστών της Ιαπωνίας, υποχώρησε 5,7% στα 231 γιεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1978. Ο Nikkei 225 κατέγραψε απώλειες 1,5%.

Οι συνδυασμένες ζημίες ύψους 990 δισ. γιεν (11 δισ. δολ.), τις οποίες προέβλεψαν οι δύο εταιρείες στις 30 Ιανουαρίου, υπογραμμίζουν το πόσο ευάλωτες είναι η ιαπωνικές εξαγωγές στην παγκόσμια ύφεση, μετά την ανατίμηση του γιεν έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων, την περασμένη χρονιά.

Συγκεκριμένα, η Hitachi αναμένει καθαρές ζημίες 700 δισ. γιεν για το 12μηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, έναντι κερδών 15 δισ. γιεν που είχε προβλέψει την Οκτώβριο. Η NEC αναμένει ετήσιες ζημίες 290 δισ. γιεν, έναντι κερδών 15 δισ. γιεν που ανέμενε προηγουμένως.