Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2002 07:16

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2003

Με 156 ψήφους υπέρ έναντι 139 κατά, υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2003. Από την ψηφοφορία απουσίασαν πέντε βουλευτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν μόνον τις δαπάνες για την προεδρία της Δημοκρατίας.

«Η Βουλή με τη ψήφο εμπιστοσύνης της έδωσε σήμα στην κυβέρνηση να συνεχίσει για ακόμα περισσότερη ευημερία, κοινωνική και οικονομική σύγκλιση», δήλωσε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ως έκφραση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο ίδιος έκανε λόγο για προϋπολογισμό «ατμομηχανή» για την επίτευξη σειράς κορυφαίων στόχων.

Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, καθώς απορροφά μεγάλο κόστος των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συνετή κατανομή μεταξύ δαπανών και εσόδων, που όπως είπε σέβεται το πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, μειώνει τα φορολογικά βάρη και προωθεί τους κεντρικούς στόχους.

Προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι παρόμοιος με τον φετινό, στο 3,8%, ενώ αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό και επιβεβαιώνεται από τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι καλλιεργεί συνειδητά τον φόβο και την ανασφάλεια, επειδή δεν μπορεί να μιλήσει θετικά για το μέλλον.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που μπορεί να διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση, υπογράμμισε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την πολιτική της πλασματικής δημοσιονομικής απεικόνισης και υποθήκευσης της οικονομίας.

Ενταση προκλήθηκε όταν μετά τον κ. Καραμανλή στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, προκειμένου να του απαντήσει στις αιχμές που άφησε για την ελληνική οικονομία και την κυβερνητική πολιτική.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για αντιλαϊκό, αντικοινωνικό και παραπλανητικό προϋπολογισμό, που όπως είπε αναδιανέμει το εθνικό εισόδημα, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

«Η πραγματική σύγκλιση με τη στενή οικονομική της διάσταση είναι σημαντική αλλά το θέμα είναι να έχει κοινωνικό αντίκρυσμα και προοπτική και αυτό δεν συμβαίνει, διότι η κυβέρνηση δεν θίγει την κατανομή του πλούτου που παραμένει άνιση», υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.