Στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όλα τα κράτη του κόσμου – λόγω της προσωπικότητάς του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και της αλλαγής που ευαγγελίζεται – αναφέρει η International Herald Tribune.
Στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όλα τα κράτη του κόσμου – λόγω της προσωπικότητάς του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και της αλλαγής που ευαγγελίζεται – αναφέρει η International Herald Tribune.
Σύντομα, όμως, η νέα κυβέρνηση Ομπάμα θα διαπιστώσει ότι δεν είναι όλοι της άποψης «περασμένα ξεχασμένα», καθώς στον ορίζοντα αρχίζει να διαφαίνεται μια καινούργια απειλή: ο προστατευτισμός, επισημαίνει η εφημερίδα.
Παρά τις δεσμεύσεις για στήριξη του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, που συνόδευσαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μέχρι τη λήξη των εργασιών του την Κυριακή, είναι σαφής η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δέχθηκαν επικρίσεις μόνο από τους «συνήθεις ύποπτους» αλλά, κυρίως, από τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Εκτός, όμως, από όλους αυτούς τους διαξιφισμούς για συγκεκριμένα και άλλα ζητήματα, έντονες ανησυχίες εκφράζονται από ξένους παρατηρητές σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου κινήτρων που προτείνει ο Ομπάμα, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει συνολικά το ένα τρισ. δολάρια, παρατηρεί η Herald Tribune.
Με την Ουάσιγκτον να επιδίδεται σε «ράλι δανείων», πολλοί φοβούνται ότι οι υπόλοιποι δανειστές θα εκτοπιστούν από τις χρηματαγορές εξαιτίας της ώθησης των επιτοκίων προς τα επάνω, εξέλιξη η οποία επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στον εξωτερικό δανεισμό.
Η εκτύπωση χαρτονομισμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση μπορεί, παράλληλα, να οδηγήσει σε υποτίμηση όχι μόνο του δολαρίου αλλά και των υπόλοιπων νομισμάτων που είναι συνδεδεμένα με αυτό, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό την ώρα που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει.
Ακόμη και οι έπαινοι των υπόλοιπων ηγετών προς τον Μπαράκ Ομπάμα επισκιάστηκαν από τη δριμύτατη κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση Μπους και τις προηγούμενες πρακτικές των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά τη γκρίνια, όμως, από το εξωτερικό, καμιά άλλη οικονομική δύναμη –Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα – δεν μοιάζει έτοιμη να πάρει την πρωτοβουλία και να παίξει το ρόλο που παραδοσιακά διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώνει η Herald Tribune.
«Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όλοι περιμένουν από τις ΗΠΑ να παίξουν ηγετικό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων ή τουλάχιστον τη βελτίωση της κατάστασης», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Χαάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.