«Θα επικρατούσε σήμερα αυτό το οικονομικό χάος, εάν η Lehman Brothers ονομαζόταν Lehman Sisters;», αναρωτήθηκε ένας εκ των συντονιστών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ -ερώτηση που φάνηκε ότι άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή των συνέδρων στο Νταβός.
«Θα επικρατούσε σήμερα αυτό το οικονομικό χάος, εάν η Lehman Brothers ονομαζόταν Lehman Sisters;», αναρωτήθηκε ένας εκ των συντονιστών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ -ερώτηση που φάνηκε ότι άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή των συνέδρων στο Νταβός, σύμφωνα με την εφημερίδα International Herald Tribune.
Κατά γενικότερη ομολογία (ανδρών και γυναικών στο Νταβός), η απάντηση ήταν όχι. Κατά πολλούς, εάν η Wall Steet βρισκόταν στα χέρια των γυναικών ο κόσμος θα είχε διασωθεί από τη διαβρωτική απληστία που κατέκλυσε τις αγορές και οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
Η Μαρί Πανγκεστού, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας και πρώτη γυναίκα διδάκτωρ Οικονομικών στη χώρα της, ανέφερε βάσει της προσωπικής της εμπειρίας στην Ινδονησία, ότι οι γυναίκες έχουν αποδειχθεί «πιο συνετές και λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά».
Η Ευρωπαία Eπίτροπος Aνταγωνισμού, Νέιλι Κρους, δήλωσε επίσης «απολύτως πεπεισμένη» ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος ήταν η τεστοστερόνη. «Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι λιγότερο εγωκεντρικές και περισσότερο υπεύθυνες από τους άνδρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως παρατήρησε, μάλιστα, ο Κένεθ Ρόγκοφ, οικονομολόγος του Χάρβαρντ, τη συζήτηση περί διαφάνειας και εποπτείας στις χρηματοοικονομικές αγορές την ξεκίνησε η ¶νγκελα Μέρκελ 18 μήνες νωρίτερα.
Στο Νταβός, ωστόσο, έντονη ήταν η αριθμητική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Από τους 80 υψηλόβαθμους συνέδρους, μόνο οι έξι ήταν γυναίκες, οι οποίες μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί σε μία πλευρά της αίθουσας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, το ιδανικό μέλλον για το χρηματοοικονομικό κλάδο θα ήταν τα ηνία να τα μοιράζονται εξίσου τα δύο φύλα, ούτως ώστε η υπευθυνότητα και διορατικότητα των γυναικών να συνδυάζεται με την τόλμη των ανδρών.
Πηγή: International Herald Tribune