Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2002 09:56

Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Aνοδικά ενδέχεται να κινηθούν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές με τις τιμές της BP Plc και άλλων εταιρειών με πετρελαιοειδή να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο μετά την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως της KarstadtQuelle AG ενδέχεται να σημειώσουν απώλειες, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες την περίοδο των Χριστουγέννων πιθανολογείται ότι δεν θα φθάσουν τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50 κέρδισε την περασμένη εβδομάδα ποσοστό 0,3% σημειώνοντας τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη σε σύνολο τεσσάρων εβδομάδων.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 2,2% φθάνοντας στα 30,97 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μέσα σε μια ημέρα φθάνοντας τα 31,15 δολ. το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να καλύψει τα κενά που έχει προκαλέσει στις εξαγωγές πετρελαίου η απεργία στη Βενεζουέλα, στην τέταρτη σε μέγεθος προμηθεύτρια πετρελαίου των ΗΠΑ.