Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 06:53

Qantas: Πώληση μετοχών με έκπτωση

Σχέδια για την πώληση νέων μετοχών αξίας 500 εκατ. δολ. Αυστραλίας (325 εκατ. δολ. ΗΠΑ) με έκπτωση έως 21% κάνει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Σχέδια για την πώληση νέων μετοχών αξίας 500 εκατ. δολ. Αυστραλίας (325 εκατ. δολ. ΗΠΑ) με έκπτωση έως 21% κάνει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Οι νέες μετοχές θα διατεθούν σε οργανισμούς σε τιμή από 1,80-1,95 δολ. Αυστραλίας η μία, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους το έγγραφο της προσφοράς. Προσφάτως οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας διαπραγματεύθηκαν στα 2,29 δολ. Αυστραλίας η μία. Η τιμή προσφοράς θα καθοριστεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Qantas, Αλαν Τζόις, στρέφεται στους επενδυτές για νέα χρηματοδότηση της εταιρείας βοηθώντας την να πληρώσει 35 δισ. δολ. Αυστραλίας για τα νέα αεροσκάφη που αγόρασε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών μηνών. Η εταιρεία που μείωσε το μέρισμά της κατά 2/3, έχει πει ότι τα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο της χρήσης μειώθηκαν εν μέσω των τιμών ρεκόρ των καυσίμων και της χαμηλότερης ζήτησης για ταξίδια.

Την έκδοση των νέων μετοχών θα αναλάβουν η Macquarie Group Ltd. και η UBS AG, σύμφωνα με την Qantas.

Διεθνώς οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να γεμίσουν τις θέσεις των αεροσκαφών τους καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει περιορίσει τα επαγγελματικά και τα ψυχαγωγικά ταξίδια.

Χθες η Korean Air Lines Co., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ν. Κορέας, εμφάνισε ζημίες για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, εξ αιτίας του αδύναμου ουόν και της μείωσης της ζήτησης. Η Air France-KLM Group, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης και η Βritish Airways Plc τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν ότι θα εμφανίσουν ζημίες το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Τα καθαρά κέρδη της Qantas μειώθηκαν 66% στα 210 εκατ. δολ. Αυστραλίας, το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας. Το κόστος των καυσίμων για το εξάμηνο αυξήθηκε 29% στα 2,2 δισ. δολ. Αυστραλίας, ενώ το λειτουργικό κόστος των αεροσκαφών αυξήθηκε 14%.

Στη Σιγκαπούρη η τιμή των καυσίμων αεροσκαφών κυμάνθηκε στα 110,56 δολ. το εξάμηνο. Την ίδια περίοδο μειώθηκε στα 54,15 δολ. (έως τις 31 Δεκεμβρίου). Τα προνόμια του χαμηλού κόστους όμως περιορίζονται από τη χαμηλότερη ζήτηση για ταξίδια, σύμφωνα με την Qantas. Η εταιρεία μείωσε το μέρισμα στα 6 σεντς ανά μετοχή από 18 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα έτος.

Τα προ φόρων κέρδη το εξάμηνο ήταν 288 εκατ. δολ. Αυστραλίας, ενώ η εταιρεία επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη ύψους 500 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Τα κέρδη της από την Qantas μειώθηκαν 76% το εξάμηνο στα 199 εκατ. δολ. Αυστραλίας, καθώς ο αριθμός των ταξιδιωτών και οι τιμές που κατεβλήθησαν μειώθηκαν. Στη Jetstar, την εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους της Qantas, τα κέρδη μειώθηκαν 48% στα 72 εκατ. δολ. Αυστραλίας εξ αιτίας του κόστους των καυσίμων.