Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 12:09

«Οι βρετανικές δουλειές είναι για τους Βρετανούς»

Το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμού της εισόδου των καταρτισμένων μεταναστών στη χώρα εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς εντείνεται ο φόβος των αξιωματούχων ότι οι 400.000 φετινοί απόφοιτοι των βρετανικών πανεπιστημίων θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμού της εισόδου των καταρτισμένων μεταναστών στη χώρα εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς εντείνεται ο φόβος των αξιωματούχων ότι οι 400.000 φετινοί απόφοιτοι των βρετανικών πανεπιστημίων θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία, αναφέρει η εφημερίδα The Independent.

Σύμφωνα με δήλωση του στον The Independent, ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Φιλ Γούλας σκοπεύει να κάνει ακόμη πιο αυστηρό το σύστημα πόντων που εφαρμόζεται πρόσφατα στη Βρετανία προκειμένου να περιορίζεται η είσοδος αλλοδαπών (εκτός ΕΕ) στη χώρα, καθώς θεωρείται ότι συμβάλλουν στην επιδείνωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με το σύστημα πόντων που εφαρμόζεται πρόσφατα στη Βρετανία, η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά σε άρτια καταρτισμένους μετανάστες, όπως επιστήμονες, ειδικούς πληροφορικής, δικηγόρους, χρηματοοικονομικά στελέχη και επιχειρηματίες. Τα σύνορα της χώρας αναμένεται να περάσουν φέτος 10.000-18.000 άριστα εκπαιδευμένοι αλλοδαποί για να αναζητήσουν εργασία.

Όσοι αλλοδαποί που αποφοιτούν από τα βρετανικά πανεπιστήμια μπορούν αρχικά να εργαστούν στη χώρα για δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, τα μέτρα αυτά είναι δυνατό να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας κατά 84 εκατ. λίρες ετησίως.

Η άσκηση αυστηρότερων μέτρων για την εργασία των αλλοδαπών στη Βρετανία μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα πολιτικά και οικονομικά οφέλη, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, όμως, θα είναι αναποτελεσματικά, προειδοποιούν οι ειδικοί.