Για «σημαντική και συγχρονισμένη ύφεση» στην παγκόσμια οικονομία, υποχώρηση των πιέσεων πληρωμών και «περιορισμό» της προσφοράς πιστώσεων έκανε λόγο στη σημερινή της ανακοίνωση η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Βρετανίας.
Για «σημαντική και συγχρονισμένη ύφεση» στην παγκόσμια οικονομία, υποχώρηση των πιέσεων πληρωμών και «περιορισμό» της προσφοράς πιστώσεων έκανε λόγο στη σημερινή της ανακοίνωση η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Βρετανίας.
Επισήμανε, επίσης, ότι η μείωση των επιτοκίων στη Βρετανία κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο, η σημαντική υποτίμηση της στερλίνας και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν προσφέρει ένα «ουσιαστικό κίνητρο» στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας για το 2009.
Με άλλα λόγια, δήλωσαν ότι οι αρχές –με τη βοήθεια της υποχώρησης του νομίσματος- έχουν καταφέρει να προλάβουν τις εξελίξεις με την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η εικόνα, τονίζει ο αρθρογράφος του Guardian, ¶σλεϊ Σίγκερ.
Η οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για ανάκαμψη το τρέχον έτος. Η ανεργία χτυπάει «κόκκινο», οι καταναλωτικές δαπάνες παραπαίουν και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προσπαθούν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις πιστώσεις.
Ήρθε η στιγμή για την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει στην εκπόνηση του δεύτερου σχεδίου στήριξης της οικονομίας, την ποσοτική χαλάρωση των επιτοκίων, αγοράζοντας εταιρικά ομόλογα, επισημαίνει ο Σίγκερ. Με αυτό τον τρόπο, θα διοχετευθούν κεφάλαια στις επιχειρήσεις και θα ασκηθούν πιέσεις για μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων ακόμη χαμηλότερα, σώζοντας τις εταιρείες από βέβαιη χρεοκοπία.
Μια νέα μείωση των βρετανικών επιτοκίων είναι σχεδόν βέβαιη. Φυσικά και πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά χρειάζεται και μείωση του κόστους του χρήματος, σύμφωνα με τον αρθογράφο. Το επιτόκιο της Federal Reserve στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 0,25% και προς αυτά τα επίπεδα βαδίζει και η Βρετανία, εκτιμά ο Σίγκερ.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα επιτόκια είναι πιθανό να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό. «Δεδομένης της κακής εικόνας των δημόσιων οικονομικών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια εποχή αυξήσεων στη φορολογία και μειώσεων στις κρατικές δαπάνες. Κάτι τέτοιο θα φρενάρει την οικονομία, γεγονός που σημαίνει ότι για τουλάχιστον μια δεκαετία τα επιτόκια δεν θα χρειαστεί να υπερβούν το 3%», καταλήγει ο δημοσιογράφος του Guardian.