Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Ανάσανε η τεχνολογία στη Ν.Υ.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ του κλάδου ημιαγωγών και οι ελπίδες ότι η εξαγορά της κατασκευάστριας λογισμικού Inktomi από τη Yahoo θα πυροδοτήσει νέες εξαγορές στη συγκεκριμένη βιομηχανία στήριξαν τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Τα blue chips, όμως, δέχθηκαν πιέσεις λόγω των ανησυχιών για τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς οι όμιλοι λιανικής παρουσίασαν εξασθενημένες πωλήσεις τις ημέρες πριν από την εορτή των Χριστουγέννων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 18,03 μονάδες, ποσοστό 0,21%, φθάνοντας στις 8.493,29 μονάδες. Με άνοδο 18,64 μονάδων, ποσοστό 1,37%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.381,69 μονάδες.

Η Wal-Mart Stores, ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου στα καταστήματα που έχουν ανοίξει εδώ και ένα έτος διαμορφώθηκαν στο κατώτατο όριο των προβλέψεων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν μικτή εικόνα εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών, με τη BNP Paribas και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Το κλίμα ήταν υποτονικό, αλλά και επιφυλακτικό, λόγω των ανησυχιών για επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, οι μετοχές όμως του πετρελαϊκού κλάδου, όπως BP και Shell, σημείωσαν άνοδο, καθώς οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα έτους.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 0,3%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,6%. Οι ζημίες του γερμανικού ομίλου χημικών Bayer και της ελβετικής τράπεζας UBS επηρέασαν αρνητικά τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων της Φραγκφούρτης και της Ζυρίχης, οι οποίοι υποχώρησαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ο καθένας.

Η μετοχή της BNP Paribas σημείωσε μεγάλη πτώση, καθώς επενδυτικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός είναι πολύ πιθανόν να συμμετάσχει σε ένα δαπανηρό «πόλεμο» προσφορών για την εξαγορά της μικρότερης τράπεζας Credit Lyonnais, παρά την προσφορά από την ανταγωνίστρια Credit Agricole. Πιέσεις δέχθηκε επίσης και η αυτοκινητοβιομηχανία. Η μετοχή της DaimlerChrysler υποχώρησε 1,1%, της BMW 2,4% και της γαλλικής Renault 1,8%.

Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Santander Central Hispano ενισχύθηκε κατά 2,45%, ενισχυόμενη από την είδηση ότι η Βραζιλία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτύχει τους συμφωνηθέντες στόχους του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν ανοδικές, παρά την αστάθεια που ενδεχομένως να παρατηρηθεί τους προσεχείς μήνες λόγω της βραδείας βελτίωσης των οικονομικών στατιστικών στοιχείων.

Η αγορά του Τόκιο παρέμεινε χθες κλειστή λόγω εθνικής αργίας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ