Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 18:33

Καθησυχαστικός ο ΥΠΟΙΟ

«Η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, παρά τις κατά καιρούς φήμες και τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που εντοπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε πως η πολιτική μείωσης του ελλείμματος χαράσσεται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία. Ρεαλιστικό το σχέδιό μας, πραγματοποιήσιμη η ανάπτυξη, συμπλήρωσε.

H αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και η εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τραπεζών, όπως δήλωσε ο υπουργός, οι «27» συμφώνησαν σε μία σειρά τομείς που αφορούν το συντονισμό των δράσεών τους, αλλά και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και τη διαφάνεια. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής θα επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν υπό την κρίση του Ecofin. Ερωτηθείς αν από τις γενικές συζητήσεις που έγιναν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των τραπεζών, προκύπτει ανάγκη αναθεώρησης του ελληνικού πακέτου για την ενίσχυση της ρευστότητας, απάντησε αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της αξιοπιστίας των κανόνων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι με βάση το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες, έχει αναλάβει τη δέσμευση να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το 2011. «Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας, των πολιτών και αυτό απαιτούν οι αγορές», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου σημειώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος χαράσσεται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες ως προς το ρυθμό με τον οποίο θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2009. Ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι κατά την άποψη της Ελλάδας η ανάπτυξη θα είναι στο 1,1% του ΑΕΠ και όχι στο 0,2% που προβλέπει η Επιτροπή. Επίσης, τόνισε ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2011, πλην όμως αν της ζητηθεί να συμβεί αυτό το 2010, δεν είναι ανέφικτο, αφού με βάση και τις ελληνικές προβλέψεις, το έλλειμμα θα είναι και το 2010 κοντά στο όριο του 3%. «Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και η ανάπτυξη που περιμένουμε είναι πραγματοποιήσιμη» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την πρόσφατη πώληση κρατικών ομολόγων εισπράχθηκαν 7 δισ. ευρώ και το spread ήταν στο 190. «Η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, παρά τις κατά καιρούς φήμες και τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που εντοπίζουν πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.

Επισήμανε δε πως το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας, όπως και το ζήτημα των υψηλών spread ήταν μεταξύ αυτών που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε, ακόμη, ότι διευκρίνισε, τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως το θέμα του μεγάλου χρέους και των μεγάλων spreads.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ευρωομόλογα, ο υπουργός είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό τις συζητήσεις, ωστόσο δεν έχει ακόμη καταλήξει πουθενά.

Τέλος, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin προετοίμασε «τα μηνύματα» που θέλει να στείλει η ευρωζώνη στις Συνόδους G7 και G20, σχετικά με την κρίση, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την παγκόσμια ανισορροπία. Ακόμη, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, παρουσιάστηκε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας, η οποία δίνει έμφαση στις πολιτικές που τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιλέγουν και κυρίως στις πολιτικές που θα μειώνουν τις επιπτώσεις στην κρίση και στην απασχόληση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ