Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 05:45

Ισχυροποίηση δολαρίου και του γιέν

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο και το γιέν έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για τη στήριξη των τραπεζών δεν θα αναζωογονήσει τον δανεισμό, αυξάνοντας τη ζήτηση για τα δύο νομίσματα ως εξασφάλιση.

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο και το γιέν έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για τη στήριξη των τραπεζών δεν θα αναζωογονήσει τον δανεισμό, αυξάνοντας τη ζήτηση για τα δύο νομίσματα ως εξασφάλιση.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του ουόν της Ν. Κορέας και της σουηδικής κορώνας εν μέσω προσδοκιών ότι οι επενδυτές θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις μετά την υπόσχεση του Αμερικανού υπουργού Οικονομίας, να διοχετεύσει στην αγορά έως 2 τρισ. δολ. χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν τα τοξικά στοιχεία. Το ευρώ κινήθηκε πτωτικά πριν από την αυριανή έκθεση που ενδέχεται να δείξει ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη υποχώρησε τα μέγιστα σε περίπου 23 χρόνια.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,2874 ανά ευρώ στις 10:55 π.μ. στη Σιγκαπούρη μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 0,7%. Το γιέν αναρριχήθηκε στα 116,32 ανά ευρώ μετά την ανατίμησή του κατά 1,8%, την πρώτη άνοδο σε τέσσερις ημέρες. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 90,35 ανά δολάριο από 90,47.

Οι διαπραγματεύσεις νομισμάτων ενδέχεται να είναι λιγότερες σήμερα καθώς κλειστό είναι το Χρηματιστήριο του Τόκιο λόγω αργίας.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε 0,9% στα 15,4256 έναντι του ουόν και σημείωσε άνοδο 0,5% στα 10,916 έναντι της σουηδικής κορώνας. Τα επιτόκια στην Ιαπωνία βρίσκονται στο 0,1%, στη Ν. Κορέα 2,5% και στη Σουηδία 2%, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να δανειστούν σε γιέν και να επενδύσουν αλλού.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα για δεύτερη ημέρα οι ασιατικές μετοχές με τον MSCI Asia- Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – σε ποσοστό 2,4%. Απώλειες σημείωσαν χθες και οι μετοχές στις ΗΠΑ, με τον Standard & Poor’s 500 Index να υποχωρεί 4,9%, τα μέγιστα από την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εν μέσω ανησυχιών ότι το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών δεν θα λειτουργήσει.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε έναντι των 10 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα σήμερα. Η στερλίνα σημείωσε απώλειες 0,2% στο 1,4511 δολ. και 0,3% στα 131,17 γιέν.

Χθες η Γερουσία των ΗΠΑ με 61 ψήφους υπέρ και 37 κατά ενέκρινε το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 838 δισ. δολ., ανοίγοντας τον δρόμο για συνομιλίες με τη Βουλή για το σχέδιο που θα σταλεί σύντομα προς υπογραφή στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η βιομηχανική παραγωγή στην περιφέρεια υποχώρησε τα μέγιστα από τον Ιανουάριο του 1986, έτος υπολογισμού των στοιχείων, αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το ζλότυ της Πολωνίας διαπραγματεύθηκε στα 3,5299 έναντι του δολαρίου από 3,5255 χθες και στα 4,5499 ανά ευρώ από 4,5525.