Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 14:40

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. η εξαγορά της Austrian Airlines από τη Lufthansa

Έρευνα σχετικά με την εξαγορά της Austrian Airlines από τη Lufthansa αποφάσισε να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας τις αμφιβολίες της για το αντίτιμο που κατέβαλε η γερμανική αεροπορική εταιρεία για την εξαγορά της αυστριακής ανταγωνίστριάς της.

«Η Επιτροπή εκφράζει τις αμφιβολίες της κατά πόσο το ποσό που κατέβαλε η Lufthansa βρίσκεται σε αντιστοιχία με την αξία του αντικειμένου της πώλησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Lufthansa ανέλαβε τον έλεγχο της Austrian Airlines, αγοράζοντας από το αυστριακό κράτος το 41,56% της εταιρείας, έναντι 360.000 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα αποφέρει μέχρι και 162 εκατομμύρια ευρώ, σε συνάρτηση με «την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη» της Austrian και την απόδοση της μετοχής της Lufthansa κατά τα τρία επόμενα έτη.

Οι Βρυξέλλες «αμφιβάλλουν αφενός κατά πόσο το αυστριακό κράτος έδρασε ως ιδιώτης επενδυτής και αφετέρου κατά πόσο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης όπως αυτό ανακοινώθηκε βρίσκεται εντός κοινοτικού πλαισίου για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να εκκινήσει «επίσημη διαδικασία εξέτασης» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση και την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο