Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 16:40

Τρ. Πειραιώς: Δάνεια 250 εκατ. ευρώ στα μέλη του ΕΒΕΘ

Δάνεια συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ σκοπεύει να χορηγήσει το επόμενο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρηματιών - μελών του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Το πρόγραμμα, για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από την προσεχή Δευτέρα μέχρι και τις 31/3, ετοιμάστηκε και προωθήθηκε από κοινού με το ΕΒΕΘ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.

Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σύντομα σε άλλες τέσσερις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, ενώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΤΕΜΠΜΕ και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Το Επιμελητήριο, μάλιστα, είναι έτοιμο να υποδεχτεί θετικά αντίστοιχες συνεργασίες και με άλλες τράπεζες, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μπακατσέλο.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ, με κύκλο εργασιών 50.000-5.000.000 ευρώ και τουλάχιστον τριετή λειτουργία. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να παρουσιάζουν κερδοφορία σε τουλάχιστον δύο από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις και να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Τράπεζα Πειραιώς ή δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία».

Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνιάδης, το νέο δάνειο, που προβλέπει ανά επιχείρηση χρηματοδοτήσεις 10.000-500.000 ευρώ και μέχρι το 20% του τζίρου της, είναι στην ουσία «κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα» και θα δίδεται με προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΠΕΧ) με εξασφάλιση 7,2% .

Η διάρκειά του είναι πενταετής, ενώ η περίοδος χάριτος για το κεφάλαιο ορίζεται στους 12 μήνες. Η αποπληρωμή θα γίνεται με μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με δυνατότητα «balloon payment» μέχρι 30% στη λήξη του δανείου.

Για δάνεια μέχρι 40.000 ευρώ δεν θα λειτουργούν εμπράγματες ασφαλίσεις, αλλά θα απαιτούνται μόνο προσωπικές εγγυήσεις. Το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) άνευ εξασφαλίσεων θα ανέρχεται στο 8,15% (πλέον 0,6% Ν. 128/75), σε κάθε περίπτωση χωρίς περιθώριο, ενώ η ετήσια δαπάνη αξιολόγησης αιτήματος κυμαίνεται μεταξύ 100-200 ευρώ, αναλόγως ύψους δανείου.

Μερίδιο 7% στις αιτήσεις του ΤΕΜΠΜΕ

Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε, επίσης, ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας αιτημάτων ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε περίπου 7%. Όπως διευκρίνισε, έχουν ήδη εγκριθεί ή τελούν υπό έγκριση 730-750 αιτήματα.

Η Πειραιώς έχει ήδη εγκρίνει οριστικώς (και ξεκίνησε κάποιες εκταμιεύσεις) 419 αιτήματα, τα οποία ενσωματώνουν 52 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι χτες είχαν εγκριθεί άλλα 110, που δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Υπό εξέταση βρίσκονται άλλα 200 αιτήματα, που ενσωματώνουν 23 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πιστωτική πολιτική της Πειραιώς το 2009, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος επεσήμανε ότι αυτή είναι εναρμονισμένη με τους στόχους που έχουν τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά περίπου 10%.