Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να έχει διττό χαρακτήρα, κοινωνικό και οικονομικό, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχουν, τόνισε, περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης και πλειοδοσίας παροχών. Δεν μας αφορά η εκλογολογία, δήλωσε στη δευτερολογία του ο κ. Καραμανλής.
Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης πρέπει να έχει διττό χαρακτήρα, κοινωνικό και οικονομικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.
Όπως είπε, δεν υπάρχει σχέδιο χωρίς κόστος, ούτε περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης και πλειοδοσίας παροχών, εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους το οποίο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι η πιο βαθιά πληγή της οικονομίας.
Διατρέχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά σε όλο τον κόσμο, δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικά δεδομένα. Δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης για τη διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης δεν μπορεί να υπάρξει, σημείωσε, επισημαίνοντας πως από μηνα σε μήνα οι εκτιμήσεις αλλάζουν προς το δυσμενέστερο.
Πρόκειται, είπε, για τη σφοδρότερη μεταπολεμική κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα και τόνισε ότι δεν θα ξεπεραστεί εύκολα ή γρήγορα. Όπως υπογράμμισε όμως, η παγκόσμια αυτή οικονομική κρίση δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και δημαγωγία. «Δεν μπορούμε να αγνοούμε ούτε να προσποιούμαστε ότι αγνοούμε τις συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας».
Κάθε νέα εκτίμηση είναι πολύ δυσμενέστερη από την προηγούμενη, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, και για την Ελλάδα προβλέπεται μικρή ανάπτυξη, μικρή αύξηση της ανεργίας και διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Δεν έχουμε, τόνισε, τα περιθώρια που έχουν οι άλλες χώρες, ούτε περιθώρια πλειοδοσίας παροχών εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους το οποίο, όπως είπε, είναι πιο βαθιά πληγή της οικονομίας.
Δεν έχουμε περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση ... Απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις, συνεννόηση, αυτοσυγκράτηση... Η χώρα μας δέχεται ολοένα και πιο έντονες επιπτώσεις, δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης δεν υπάρχει για διάρκεια και ένταση της κρίσης. Αναδεικνύεται η αλήθεια αυτή από την αντίφαση ανάμεσα στα σημερινά φαινόμενα και όσα συνέβαιναν πρν από λίγους μήνες.
»Η κρίση άλλαξε τροπή και πήρε ανεξέλεγκτη διάσταση, οι κραδασμοί του χρηματοοικονομικού συστήματος πέρασαν τον Ατλαντικό και έπληξαν ολόκληρη την Ευρώπη, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στην διατραπεζική αγορά, περιορίστηκε η ρευστότητα. Μικρομεσαίες πιχειρήσεις ασφυκτιούν, οι απολύσεις παίρνουν μαζικό χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Διαρκής επαγρύπνηση
Η αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση, το μήνυμα των καιρών είναι πιεστικό για όλους οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις, συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής και ανέλυσε τους άξονες-στόχους του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απαιτείται τόνισε, στήριξη των ευπαθών ομάδων χωρίς να ξεπερνούμε τις αντοχές της οικονομίας και με βάση αυτές τις αρχές διαμορφώσαμε το σχέδιο μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και το αναθεωρημένο πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβάλαμε στην Ε.Ε.
Τα περιθώρια για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων δεν είναι αυτά που θέλουμε, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο πρέπει να έχει διττό χαρακτήρα, κοινωνικό και οικονομικό.
«Βασική μας επιδίωξη είναι η καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στους τρεις άξονες -ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση, στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους - Ανισορροπία ανάμεσα τους θα δημιουργούσε κινδύνους στην ασφαλή πορεία της χώρας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.
Οι στόχοι-άξονες του σχεδίου:
Διατήρηση της ανάπτυξης έστω και με μειωμένους ρυθμούς
«Στην πρώτη γραμμή είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως η απόδοση του προγράμματος στην πραγματική οικονομία απαιτεί χρόνο. «Το πρόγραμμα, επανέλαβε, δεν χαρίζει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ. Kάνουν λάθος όσοι το υποστηρίζουν», καλώντας παράλληλα τις τράπεζες να συμβάλουν στην ταχύτερη απόδοση του προγράμματος.
Στην αναφορά του στον αγροτικό τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους αγρότες, αλλά με σεβασμό στη νέα ΚΑΠ. Όπως είπε, φέτος μόνο, οι αγρότες θα λάβουν 18 δισ. για επιδοτήσεις, ενω αναφέρθηκε και σε άλλες ενέργειες όπως η αμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ κτλ
Δημοσιονομική σταθερότητα
Ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη για συγκράτηση των δαπανών με παράλληλη αύξηση των εσόδων, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν είναι εύκολο, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια γενικής δημοσιονομικής χαλάρωσης.
«Χρειάζεται να επιδιώξουμε συγκράτηση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, δεν είναι εύκολη προσπάθεια, ούτε ευχάριστη, είναι όμως απόλυτα αναγκαία για την αξιοπιστία της οικονομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η Κομισιόν ζητάει να κινηθούμε πιο γρήγορα, δεν υπάρχουν για τη χώρα μας περιθώρια γενικής δημοσιονομικής χαλάρωσης», σημείωσε.
Αφού υπογράμμισε πως ανοχή σε αντικοινωνικές συμπεριφορές δεν μπορεί να υπάρξει, ο πρωθυπουργός έκανε ευρεία αναφορά στο πρόγραμμα περιστολής των δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Ενιαία Αρχή για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, στη θέσπιση ανώτατου ορίου διοικητικών στελεχών, στην πορεία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, με κατάργηση οργανισμών για τη μείωση λειτουργικών δαπανών και των περιορισμό των προσλήψεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην περικοπή όλων των ελαστικών δαπανών (έξοδα για ταξίδια κτλ). Για όλα αυτά, είμαι απόλυτος, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, τόνισε ο κ. Καρμανλής εν μέσω χειροκροτημάτων από την πλευρά των βουλευτών της πλειοψηφίας.
Στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων
Για την έξοδο από την κρίση απαιτείται στέρεο οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αναφέρόμενος στον τρίτο άξονα/στόχο του σχεδίου.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας της εργασίας, κατά της ανεργίας, αλλά και στις δομικές αλλαγές για την αντιμετώπιση χρόνιων αναγκών και προβλημάτων. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μαζί με την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής που ήδη έχει αρχίσει, είνηαι έτοιμα στεγαστικά δάνεια για δικαιούχους ΕΚΑΣ και ανέργους.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει όλοι να συγκρατήσουμε τις διεκδικήσεις μας, αλλά και τους τρόπους διεκδίκησης, επισημαίνοντας ότι γεγονότα όπως τα πρόσφατα επεισόδια και οι αποκλεισμοί δρόμων, πληγώνουν την εικόνα της χώρας.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα, καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες, δεν κάνουμε τις επιλογές μας με κρατικίστικες αντιλήψεις, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Κώστας Καραμανλής.
Ωστόσο όπως είπε, σχέδιο χωρίς κόστος δεν υπάρχει. «Μαγικές και ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν. Και βέβαια, δεν συνιστούν λύση οι προτάσεις εκείνων -επιχειρήσεων ή συνδικάτων- που δεν κάνουν τίποτ' άλλο, παρά μόνο να υποδεικνύουν τί πρέπει να κάνουν οι άλλοι γι' αυτούς», παρατήρησε.
Η χώρα δεν αντέχει σε μετωπικές κρίσεις, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, λέγοντας «όχι» στην πλειοδοσία παροχών, η οποία όπως είπε, αποτελεί εμπαιγμό για τους πολίτες.
«Η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση απαιτεί κοινή, εθνική προσπάθεια. Δεν απαιτώ να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά να συντρέξουμε όλοι μαζί... Το "όχι" σε όλα είναι αναντίστοιχο με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», κατέληξε στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, απευθύνοντας έκκληση για ελάχιστη συναίνεση.
«Δεν μας ενδιαφέρει η εκλογολογία»
«Δεν μας ενδιαφέρει η εκλογολογία, δεν μας απασχολούν αυτή την ώρα οι εκλογές, αλλά τα πραγματικά προβλήματα του τόπου», τόνισε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους στα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε τη συκοφαντία, την ισοπέδωση των πάντων και τη στάση ανευθυνότητας, αποδεικνύει ότι έβαλε στόχο το φανατισμό, την πόλωση και την ένταση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο εμείς δεν τον ακολουθούμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ανερυθρίαστα έρχονται να μας πουν ότι μας είχαν προειδοποιήσει, παρατήρησε, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για σκόπιμη διαστρέβλωση των γεγονότων.
«Είναι σχέδιο το "όχι" σε όλα; Είναι σχέδιο τα αφηρημένα ευχολόγια;» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και σημείωσε: Είναι υποκριτικό να μιλούν για σχέδιο ενάντια στην κρίση όσοι ισχυρίζονταν ότι δεν υπήρχε οικονομική κρίση, αλλά μόνο πολιτική.
«Εκείνο που δεν έχει η χώρα είναι η συμβολή της αντιπολίτευσης, η έλλειψη ελάχιστης συναίνεσης, η συναίσθηση ευθύνης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.