Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2002 10:46

Γαλλία : Ανοδος της βιομηχανικής εμπιστοσύνης

Ανοδικά κινήθηκε για δεύτερο μήνα ο δείκτης βιομηχανικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, καθώς αυξήθηκαν οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και η παραγωγή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας Insee, ο δείκτης διαμορφώθηκε αυτόν το μήνα στο 99 από 96 που ήταν το Νοέμβριο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης θα αποφύγει την ύφεση. Οι βιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή για πέντε από συνολικά έξι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γαλλίας, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών τον Δεκέμβριο και οι δαπάνες των καταναλωτών στη Γαλλία υποχώρησαν κατά 1,7% το Νοέμβριο μετά την άνοδο που είχε σημειωθεί το Οκτώβριο. Οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή επίσης μειώθηκε τον Οκτώβριο. Η γαλλική οικονομία συνολικά φέτος εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1% και με τους χαμηλότερους ρυθμούς από την ύφεση του 1993.

Η ανάκαμψη δεν θα επιτευχθεί σύντομα ώστε να αποτρέψει τις βιομηχανίες από τη μείωση και άλλων θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε το Insee. Ο δείκτης ανεργίας στη Γαλλία θα ανέλθει στο 9,3% στο μέσον του επόμενου έτους έναντι 9% που ήταν αυτόν το μήνα. Ο αριθμός των αιτήσεων για εργασία αυξήθηκε κατά 17.000 φθάνοντας στα 2,44 εκατ. ανέργους και στο υψηλότερο επίπεδο σε χρονικό διάστημα δύο ετών ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας. Ο δείκτης ανεργίας παραμένει στο 9% για έκτο μήνα.