Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 11:19

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω απογοήτευσης για την αδυναμία των G7 να καταλήξουν σε συντονισμένη δράση. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσαν επίσης τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Ιαπωνίας.

Πιέσεις δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω απογοήτευσης για την αδυναμία των G7 να καταλήξουν σε συντονισμένη δράση http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/16/1629769.htm .

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσαν επίσης τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Ιαπωνίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/16/1629853.htm και η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των σχεδίων διάσωσης των τραπεζών.

Στις 10.18 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSEurofirst 300 που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μετοχές βρισκόταν στις 788,65 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 3,6%.

«Τα πορίσματα της συνόδου της G7 κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά ήταν», σχολιάζει ο Τζάστιν Στιούαρτ, διευθυντής της Seven Investment Managment.

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία μεσιτείας Close Brothers Seydler, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες πολλών κυβερνήσεων να «στηρίξουν το χρηματοοικονομικό κλάδο» βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας τους.

Όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, η Barclays υποχώρησε κατά 5,6%, η Royal Bank of Scotland κατά 4,1%, η Deutsche Bank κατά 2,8% και η UniCredit κατά 2,3%.

Ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, η οποία κατέγραψε ζημίες της τάξης του 3,1% μετά την υποβάθμισή της σύστασης της UBS από «ουδέτερη» σε «πώληση».

Με τη ζήτηση για τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονική είδη να παραπαίει, η ιαπωνική οικονομία κατέγραψε συρρίκνωση-ρεκόρ της τάξης του 3,3% το τέταρτο τρίμηνο, για τρίτο συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης.

Σήμερα οι αμερικανικές αγορές παραμένουν κλειστές λόγω εθνικής εορτής.