Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2002 00:01

Βουτιά λόγω πολεμικών σεναρίων

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημειώθηκε χθες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στον απόηχο της εκτίναξης του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας έναντι του δολαρίου - εξέλιξη που πλήττει τις επιχειρήσεις με κέρδη σε δολάριο - της ώθησης της τιμής πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών και της κλιμάκωσης της έντασης στη Βόρεια Κορέα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «βούλιαξαν» στα χαμηλότερα επίπεδα δυόμισι μηνών, με τις μετοχές του ασφαλιστικού τομέα να καθοδηγούν την πτώση. Oι μετοχές των Allianz, Axa και Zurich Financial υποχώρησαν περισσότερο από 6% εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της πτώσης της αγοράς στο μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο και της είδησης ότι ορισμένες φορολογικές απαλλαγές που ίσχυαν για τις ασφαλιστικές εταιρείες στη Βρετανία πρόκειται να καταργηθούν.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε ενδοσυνεδριακά 2,94%, ενώ ο δείκτης DJ Stoxx 50 3,35%. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 αναμένεται τώρα να κλείσει το έτος με ζημίες περίπου της τάξης του 33%, περιορίζοντας κατά το ήμισυ το 20% των κερδών του την περίοδο που ακολούθησε μετά την πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας τον Οκτώβριο, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες.

Εάν πράγματι συμβεί αυτό, τότε πρόκειται να κλείσει με ζημίες για τρίτο διαδοχικό έτος, μετά την πτώση 18% το 2001 και 3% το 2000. Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης Eurotop έχασε περίπου 3% της αξίας του.

Πτώση σημείωσαν επίσης και οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα, επηρεαζόμενες από τις απώλειες των μετοχών της Nokia και Ericsson, 5,66% και 8,9% αντίστοιχα.

Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών επηρεάστηκε από τις απώλειες της France Telecom, μετά την είδηση ότι πώλησε το τμήμα της Casema σε ομάδα εταιρειών ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου σε χαμηλή τιμή.

Με πτώση έκλεισε την εβδομάδα και η Wall Street, λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε στους κύκλους επενδυτών η απόφαση της Β.Κορέας να διώξει τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Η είδηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη «βαρύ» κλίμα που επικρατεί στην αγορά από το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, η εκτίναξη του πετρελαίου στα 32 δολάρια το βαρέλι εντείνει τους φόβους ότι το υψηλό κόστος μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei σημείωσε οριακή άνοδο, 0,16%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ