Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 15:47

Facebook: Διαβεβαιώσεις Zούκερμπεργκ για τα προσωπικά δεδομένα

Τις εντεινόμενες υποψίες σχετικά με τις αλλαγές στα «ψιλά γράμματα» των όρων χρήσης του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου έσπευσε να διασκεδάσει χθες ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Τις εντεινόμενες υποψίες σχετικά με τις αλλαγές στα «ψιλά γράμματα» των όρων χρήσης του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου έσπευσε να διασκεδάσει χθες ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ο 24χρονος πρόεδρος του Facebook διαβεβαίωσε τους χρήστες με ανάρτησή του σε διαδικτυακό blog ότι παραμένουν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες των προσωπικών τους δεδομένων και διατηρούν τον απόλυτο έλεγχό τους.

Το θέμα, ωστόσο, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για το ευαίσθητο θέμα του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου και της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών.

Κατά την αναθεώρηση των όρων χρήσης εντός του μήνα, το Facebook διέγραψε τον όρο που έδινε στους χρήστες το δικαίωμα να διαγράψουν ανά πάσα στιγμή το περιεχόμενο της σελίδας τους και την ταυτόχρονη λήξη της άδειας χρήσης. Παράλληλα, πρόσθεσε νέα ρήτρα που του παρέχει το δικαίωμα χρήσης των δεδομένων και μετά τη διαγραφή ενός λογαριασμού από το χρήστη.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ζούκερμπεργκ για τη διατήρηση του ίδιου καθεστώτος όσον αφορά στην ιδιοκτησία των προσωπικών δεδομένων, δεν δόθηκε καμία δέσμευση για διαγραφή της νέας ρήτρας. Το Facebook διατείνεται ότι οι νέοι όροι έχουν προστεθεί με γνώμονα τη βέλτιστη χρήση του ιστοτόπου και ότι μετά τη διαγραφή μιας σελίδας από το χρήστη τυχόν σχόλια που έχουν αναρτηθεί σε αυτή θα διατηρούνται αμετάβλητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για το Facebook, η δυνατότητα αποθήκευσης και χρήσης των ονομάτων και φωτογραφιών των χρηστών για εμπορικούς σκοπούς είναι καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια της εταιρείας να αποκομίσει οφέλη από τη διαδικτυακή αλληλεπίδραση των «φίλων».

Η επίτευξη μιας ισορροπίας, ωστόσο, ανάμεσα στην επιθυμία για κοινή χρήση των δεδομένων των χρηστών και στον έλεγχο αυτών είναι μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το κοινωνικό δίκτυο. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση της ανάπτυξης του ανοιχτού διαδικτυακού κόσμου στην οποία αναζητούμε λύσεις για όλα αυτά τα ζητήματα», γράφει σχετικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Πηγή: International Herald Tribune