Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδος - Αζερμπαϊτζάν στον αγωγό TGI, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Η Ελλάδα πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εισάγει φυσικό αέριο απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν, ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη. Καμία αλλαγή στρατηγικής από τη συνεργασία με το Μπακού.
Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδος - Αζερμπαϊτζάν στον αγωγό TGI, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στην οποία μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικων Ντόρα Μπακογιάννη και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εισάγει μέσω του αγωγού φυσικό αέριο απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί για την Ευρώπη εταίρο στρατηγικής σημασίας τόσο ως χώρα παραγωγός, όσο και ως χώρα διαμετακόμισης υδρογονανθράκων.
«Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν προωθούμε την ενίσχυση και τη διεύρυνση της συνεργασίας μας. Οι συμφωνίες που υπογράψαμε χθες είναι σημαντικές. Διευρύνουν περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων. Το Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλά ακόμη περιθώρια οικονομικής συνεργασίας και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα επιδιώκει και σχεδιάζει -και εν πολλοίς έχει πετύχει με τις συμφωνίες που έχει κάνει- να είναι ένας ενεργειακός κόμβος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό το κάνει με συνέπεια. Το κάνει γιατί πιστεύει ότι αυτό εξυπηρετεί βεβαίως τα εθνικά της συμφέροντα, εξυπηρετεί και τις διμερείς της σχέσεις με χώρες όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν, αλλά βεβαίως εξυπηρετεί και το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».
Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σηματοδοτούν αλλαγή της στρατηγικής σε ό,τι αφορά την εθνική ενεργειακή πολιτική, ο κ. Καραμανλής ήταν σαφής:
«Οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με το Αζερμπαϊτζάν καμία αλλαγή στρατηγικής δεν σηματοδοτούν στην πολιτική που ακολουθούμε. Η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είτε διμερώς, στο πλαίσιο της επιδιωκώμενης συμφωνίας, είτε πολυμερώς, στο πλαίσιο υποστήριξης του Αγωγού Διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας (ITGI) βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα πως οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα συνεχίζεται κανονικά βάσει χρονοδιαγράμματος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αλίεφ τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί και θα παίξει ρόλο στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και γι αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των καλών σχέσεων με την Ελλάδα.
Ο κ. Αλίεφ δήλωσε ότι επιθυμεί τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έχει αγωγούς και εγκαταστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδος, και ποσκάλεσε τον Κώστα Καραμανλή στο Μπακού για να συνεχίσουν την καλή συνεργασία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.