Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2002 07:03

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Canon Inc., της Samsung Electronics Co. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα περιορίσουν τα εταιρικά έσοδα και τις δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,6% φθάνοντας στις 8.578,95 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,7% φθάνοντας στις 843,29 μονάδες κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Στη Ν. Κορέα οι μετοχές της Samsung Electronics σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες με απότελεσμα ο δείκτης Kospi να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 μηνών. Η εταιρεία, εισάγει όλες τις ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποιεί.

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα στην εύθραυστη οικονομία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται 65 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co. στο Τόκυο.

Οι ιαπωνικές και οι νοτιοκορεατικές μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, υποχώρησαν μετά και από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι των ασιατικών νομισμάτων. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,9% και στο Χογκ Κογκ ο Hang Seng υποχωρούσε κατά 1,4%. Απώλειες 0,9% σημείωνε ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.