Η κρίση «θα είναι σίγουρα η μακρύτερη και η βαθύτερη» από τη δεκαετία του 1930, τόνισε ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ¶λαν Γκρίνσπαν, την Τρίτη, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα κρατικά κεφάλαια για να σταθεροποιηθεί το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση «θα είναι σίγουρα η μακρύτερη και η βαθύτερη» από τη δεκαετία του 1930, τόνισε ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ¶λαν Γκρίνσπαν, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα κρατικά κεφάλαια για να σταθεροποιηθεί το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Για να σταθεροποιηθεί το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί σε φυσιολογικά επίπεδα ο δανεισμός, θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από το πρόγραμμα TARP», δήλωσε ο Γκρίνσπαν, μιλώντας την Τρίτη στο Economic Club of New York.
Όπως τόνισε, το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει οικονομική στήριξη στις τράπεζες, έχει αποδειχθεί εν μέρει επιτυχημένο. Παρά την εκτίμησή του για την τρέχουσα κρίση, πάντως, ο Γκρίνσπαν επισήμανε ότι η οικονομική επιδείνωση «δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον».
Απαραίτητη προϋπόθεση για τον τερματισμό της κρίσης είναι η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας, επανέλαβε ο πρώην διοικητής της Fed, ενώ, αναφερόμενος στις χρηματιστηριακές αγορές, τόνισε ότι κυριαρχούνται από «έναν φόβο που έχει να εμφανιστεί από τις αρχές του 20ου αιώνα».
«Οι τιμές των μετοχών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι χαμηλές», δήλωσε ο Γκρίνσπαν, προσθέτοντας ότι, όπως έχει δείξει και η ιστορία, πιθανόν να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο προτού ανακάμψουν.
Θέτοντας ως παράδειγμα την ιαπωνική εμπειρία κατά τη δεκαετία του 1990, υποστήριξε πως οι αμερικανικές αρχές χρειάζεται να διασφαλίσουν πως θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, προτού αρχίσουν να λειτουργούν τα «πακέτα» στήριξης.