Στη διαπίστωση πως η επίλυση των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση δεν συνδέεται με παραπέρα ελαστικοποίηση του νομικού καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων κατέληξαν ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.
Στη διαπίστωση πως η επίλυση των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση δεν συνδέεται με παραπέρα ελαστικοποίηση του νομικού καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων κατέληξαν ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Συνομοσπονδία.
Επίσης, η ΓΣΕΕ σημειώνει πως στη συνάντηση με τις οργανώσεις υπήρξε γενική διαπίστωση ότι υπάρχουν θέματα μιας κατ’ αρχήν σύγκλισης θέσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, που θα εξειδικευθούν και θα δημοσιοποιηθούν σύντομα, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.
Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, «αποκηρύχθηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές επιτήδειων που εκμεταλλεύονται την κρίση, καθώς και "προτάσεις" για μερική ανεργία που διατύπωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας - νυν Πρόεδρος του ΕΒΕΑ», ενώ δόθηκε έμφαση στην ανάγκη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μέτρα επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. «Μας εγκαλούν τον τελευταίο καιρό για υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Αντιτείνουμε: υπευθυνότητα να δείξει η κυβέρνηση που ασκεί οικονομική πολιτική που μας έχει φέρει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση πριν την έλευση της διεθνούς κρίσης και αυτοσυγκράτηση να δείξουν οι επιχειρηματίες εκείνοι οι οποίοι έχουν υπερσυσσωρεύσει κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα χρησιμοποιούν κάποιοι εξ αυτών την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για να επιδράμουν επί της εργασίας» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανή κρίση κατά την οποία, όπως ανέφερε, δεν έχουμε πολυτέλεια να λειτουργήσουμε ως κοινωνικοί ανταγωνιστές. Πρέπει να αντιδράσουμε, σημείωσε, όχι απλώς ως κοινωνικοί εταίροι, αλλά ως κοινωνικοί συνεταίροι.
Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος τάχθηκε κατά κάθε πρότασης για μείωση του ωραρίου απασχόλησης με παράλληλη μείωση των αποδοχών.
Η ΓΣΕΕ κατέθεσε δέσμη προτάσεων, που η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε να μελετήσει στο πλαίσιο και των δικών της θέσεων και προτάσεων.
Οι προτάσεις της επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:
-Να καθιερωθεί ειδική κοινωνική ρήτρα στις δανειακές συμβάσεις των επιχειρήσεων, που χρηματοδοτούνται με εγγυημένα από το Δημόσιο κεφάλαια των 28 δις ευρώ, ότι δεν θα μειώσουν τις θέσεις απασχόλησης.
-Να δημιουργηθεί Ταμείο Αναχρηματοδότησης και Ανάπτυξης προβληματικών κλάδων ή επιχειρήσεων με κεφάλαια των Τραπεζών.
-Ο εργοδότης να μην δικαιούται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, εάν προηγουμένως δεν καταθέσει εναλλακτικές λύσεις και συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα για την αποφυγή των απολύσεων και την άμβλυνση των συνεπειών τους («κοινωνικό σχέδιο»).
-Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης στο διπλάσιο, αποτελεσματική χρήση των πόρων του ΟΑΕΔ και δράσεις ιδιαίτερα για τους νέους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία, τα άτομα ηλικίας άνω των 50 και τους μακροχρόνια ανέργους.
-Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε., προληπτικούς ελέγχους, συντονισμό των συναρμοδίων Υπηρεσιών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
-Διπλασιασμό της κατασκευής εργατικών κατοικιών κατά το 2009-2010 και των δικαιούχων κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης στην οικοδομή και στον Τουρισμό.