Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 12:12

Βενεζουέλα: Σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 12%

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 12% σχεδιάζει να προχωρήσει η Βενεζουέλα, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εμπιστευτικό έγγραφο. Το πρότζεκτ αναμένεται να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της χώρας κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 12% σχεδιάζει να προχωρήσει η Βενεζουέλα, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο εμπιστευτικό έγγραφο.

Το πρότζεκτ αναμένεται να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της χώρας – ύψους τριών εκατ. βαρελιών την ημέρα – κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, εντός της επόμενης επταετίας. Το κόστος του θα ανέλθει σε 18,4 δισ. δολάρια, έναντι οκτώ δισ. δολαρίων που εκτιμούσε η κυβέρνηση ότι θα δαπανήσει για την παραγωγή πετρελαίου, τον Ιούνιο.

Η νέα αυτή εκτίμηση έρχεται μετά την πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 76% από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου και τις αποφάσεις πολλών ομίλων να καθυστερήσουν τα έργα έρευνας και εξόρυξης από τον Καναδά μέχρι το Κουβέιτ, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroles de Venezuela, επιθυμεί αυτό το πρότζεκτ καθώς και άλλα δύο στη Ζώνη του Ορινόκο να είναι τα πρώτα έργα που θα υλοποιήσει η χώρα με ξένους επενδυτές από τότε που ο πρόεδρος Τσάβες εθνικοποίησε το πετρέλαιο, το 2007.