Ύστατη έκκληση για την ανάκληση της διάταξης για το τέλος παρεπιδημούντων απηύθυνε στην κυβέρνηση η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλο.
Ύστατη έκκληση για την ανάκληση της διάταξης για το τέλος παρεπιδημούντων απηύθυνε στην κυβέρνηση η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλο.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας περιλαμβάνεται η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων των ξενοδοχείων από 2% των εσόδων τους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε 0,5%.
Με αφορμή τον ισχυρισμό του κ. Μαρκόπουλου ότι η κυβέρνηση πήρε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 1,5% του τέλους παρεπιδημούντων, αλλά της αποδίδει όλα τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να καλύψει αυτήν τη μείωση, η ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζει έωλα και διάτρητα τα επιχειρήματα του υπουργού και μεταξύ άλλων τονίζει: «Πριν ο κ. υπουργός επιδοθεί σε εύκολες δημαγωγίες και επικοινωνιακά τρυκ και αν θέλουμε ως χώρα να απαντήσουμε με αξιοπιστία στην οικονομική κρίση και όχι να ρίχνουμε τα βάρη των συνεπειών της στην πλάτη των μη εχόντων - εν προκειμένω των δήμων - καλό θα είναι να φροντίζουμε να βρίσκουμε και αξιόπιστα επιχειρήματα».
Όπως διευκρινίζεται, «η απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους από φέτος, που σημαίνει 420 εκ. ευρώ παραπάνω από ό,τι έπαιρνε μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση, προορίζονται να καλύψουν το κόστος όλων των μέχρι σήμερα μεταφερθεισών κρατικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, όπως ρητά ο νόμος προβλέπει. Δηλαδή το κόστος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών υπηρεσιών, της συντήρησης των σχολείων, της συντήρησης των δρόμων, της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων, της πολιτικής προστασίας, καθώς και όλες τις δαπάνες μισθοδοσίας των 10.000 περίπου υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με βάσει το Π.Δ. 164».
«Ακόμη και με την εφαρμογή αυτού του μέτρου -επισημαίνεται- το οικονομικό έλλειμμα για την κάλυψη όλων αυτών των κρατικών αρμοδιοτήτων είναι της τάξης των 320 εκατ. ευρώ», το οποίο, όπως τονίζει η Ενωση, «μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος και πότε θα το καλύψει».
Η ΚΕΔΚΕ κάνει λόγο για ψευδή επιχειρήματα της συντεχνίας των ξενοδόχων, διευκρινίζοντας ότι το τέλος οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το εισπράττουν από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους Δήμους για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, αναπλάσεων, έργων τουριστικής υποδομής κ.λπ., που παρέχουν οι δήμοι.
Τέλος, η Ενωση υπογραμμίζει ότι η ψήφιση της σχετικής ρύθμισης τινάζει στον αέρα τους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των δήμων και ιδιαίτερα των τουριστικών, τα έσοδα των οποίων, όπως αναφέρει, θα υποστούν μείωση «που κυμαίνεται από δήμο σε δήμο από 15% έως 60% και που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε πόρους άνω των 350 εκ. ευρώ».