Επιφυλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα εμφανίστηκε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο European American Press Club, στο Παρίσι. «Οι συνθήκες (στην αγορά χρήματος) έχουν βελτιωθεί», τόνισε.
Επιφυλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα εμφανίστηκε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο European American Press Club, στο Παρίσι.
Η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα θα είχε μειονεκτήματα, υποστήριξε ο Τρισέ, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει αν η ΕΚΤ σκοπεύει να μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση των επιτοκίων στο 1,5% τον επόμενο μήνα.
Ο διοικητής της ΕΚΤ επανέλαβε αυτά που είχε πει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Φεβρουαρίου, τονίζοντας πως «υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός μειονεκτημάτων αναφορικά με τα μηδενικά επιτόκια».
Υποστήριξε επίσης ότι «οι συνθήκες (στην αγορά χρήματος) έχουν βελτιωθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με το αν δεν είχαμε λάβει όλα αυτά τα μέτρα, αλλά δεν έχουν ομαλοποιηθεί».
«Όλα τα μέτρα που λάβαμε ήταν αναγκαία και παραμένουν αναγκαία, αλλά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι αναγκαστικά προσωρινά», τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, προσθέτοντας πως κάθε κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις δικές της πολιτικές και για τις δικές της δημοσιονομικές πολιτικές.
«Είναι σημαντικό να μην δίνονται σε όλες τις κυβερνήσεις οι ίδιες συστάσεις. Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της κάθε χώρας. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι της κάθε χώρας θα κάνουν τη διαφορά, αν υπάρχουν ή όχι περιθώρια ελιγμών», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Τρισέ επανέλαβε επίσης ότι πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, «την οποία ορίζουμε με μεγάλη ακρίβεια ως τις αυξήσεις των τιμών κάτω από το 2%».
Ερωτηθείς σχετικά με τη διάρκεια της κρίσης, δήλωσε ότι πρόκειται «για διόρθωση της αγοράς... για μια συνεχή διαδικασία».
Πηγή: Reuters