«Οι ελληνικές τράπεζες δεν φέρουν ευθύνη ούτε για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, που συνδέεται με την παγκόσμια ύφεση, αλλά ούτε και για τη στενότητα στην αγορά χρήματος, που συνδέεται με τη δυσλειτουργία των κεφαλαιαγορών και την αποφυγή ανάληψης ρίσκου σε παγκόσμια κλίμακα», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος.
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν φέρουν ευθύνη ούτε για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, που συνδέεται με την παγκόσμια ύφεση, αλλά ούτε και για τη στενότητα στην αγορά χρήματος, που συνδέεται με τη δυσλειτουργία των κεφαλαιαγορών και την αποφυγή ανάληψης ρίσκου σε παγκόσμια κλίμακα».
Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του στην ΅Καθημερινή της ΚυριακήςΆ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, και τονίζει: «Η από κάποιους κύκλους, ενοχοποίηση των τραπεζών αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων. Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της συγκυρίας, και να συνεχίσουν να παίζουν το δημιουργικό διαμεσολαβητικό τους ρόλο, ώστε να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της χώρας μας».
Ο επικεφαλής της Eurobank επισημαίνει ότι ήδη προγράμματα όπως το ΤΕΜΠΜΕ που προσφέρει χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους λειτουργεί αποτελεσματικά, προσφέροντας ρευστότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Σε 5 - 6 εβδομάδες, και παρά τις μομφές κατά των τραπεζών, έχουν διοχετευτεί στην αγορά περί το 1 δισ. ευρώ προς σχεδόν 10.000 επιχειρήσεις, ξεπερνώντας ήδη τους αρχικούς σχεδιασμούς του προγράμματος», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο κ. Νανόπουλος τονίζει επίσης ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι ισχυρό και επαρκώς θωρακισμένο, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει -και υποστηρίζει- την προσπάθεια διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας σε ασφαλή επίπεδα, ενώ θα διαφανούν σταδιακά και οι ωφέλειες από την εφαρμογή του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας.