Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και υπουργοί των Οικονομικών συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο με στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών εξόδου από την παρούσα διεθνή οικονομική κρίση.
Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και υπουργοί των Οικονομικών συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο με στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών εξόδου από την παρούσα διεθνή οικονομική κρίση.
H σύνοδος του Βερολίνου, υπό την αιγίδα της καγκελαρίου Μέρκελ, πραγματοποιείται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία αποδείχθηκε -από πάσης απόψεως- ότι η παρούσα κρίση "βαθαίνει" κι ενώ το ευρώ διολίσθαινε, ήδη, σε "χαμηλό" τριμήνου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Σε μήνυμά της προς τους συνέδρους η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι "όσον αφορά τα χρηματιστήρια, καμία ζώνη των συναλλαγών δεν θα επιτραπεί μελλοντικά να παραμένει ανεξέλεγκτη και αδιαφανής έναντι των εποπτικών αρχών", ενώ θα θεσπιστούν "νέοι αυστηρότεροι κανονισμοί συναλλαγών με τούς οποίους θα προβλέπονται συστήματα "πρώϊμου συναγερμού" (...) "αποτελεσματικού".
Το "μήνυμά" της καγκελαρίου της Γερμανίας προς τα κερδοσκοπικά "αμοιβαία κεφάλαια" ήταν, "κάτι παρά πάνω από σαφές"... όπως σχολιάζουν αναλυτές.
Περαιτέρω, η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα "ψαλιδιστούν" οι αμοιβές των "γκόλντεν μπόϊς", ενώ κάποια από τα "φορολογικά προνόμια εταιρικών σχημάτων θα καταργηθούν".
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις, αυτές θα κληθούν να "συντονίσουν", καλύτερα, οικονομικές πολιτικές, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, ενώ ένας άμεσος στόχος τους θα πρέπει να είναι η πάση θυσία τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών.
Από αυτήν την σκοπιά, ένα μεγάλο βάρος αναλογεί στις κυβερνήσεις Γαλλίας, Βρετανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και Ιταλίας, επισημαίνεται. Ο "προστατευτισμός", ως μέσον εξόδου από την παρούσα κρίση, θα καταδικαστεί απερίφραστα.
Η συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια υπέρ της οικονομικής "αναθέρμανσης" αρχικώς-ανάπτυξης μεταγενέστερα στην περιοχή της 16μελούς ευρωζώνης, δεν θα πρέπει να εκληφθεί από μερικούς εταίρους ως προσπάθεια να παραμεριστούν -ή και να καταργηθούν- οι "φιλικές" με την οικολογία οικονομικές πολιτικές, τονίστηκε τέλος εκ μέρους της "χώρας- οικοδεσπότη".
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο